kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$63.482
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı az bulutlu
12°C
LONDRA
12°C
Parçalı az bulutlu
Pazar Parçalı az bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
7°C

Şeyh Nazım Lefke’de toprağa verildi

Bugün tedavi gördüğü hastanede yaşamını kaybeden Şeyh Nazım toprağa verildi.

Şeyh Nazım Lefke’de toprağa verildi
07.05.2014
0
A+
A-

Nakşibendi tarikatı şeyhi Nazım Kıbrısi yaşamını kaybetti. Bir süredir Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi gören Şeyh Nazım’ın Çarşamba günü öldüğü duyurulurken, cenazesi aynı gün toprağa verildi.

Lefkoşa’daki Selimiye Cami’nde düzenlenen cenaze törenine büyük bir katılım olurken sevenlerinin tabutuna dokunmak istemesi izdihama neden oldu. Törene KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, bazı bakanlar, milletvekilleri ve çok sayıda müridi ile vatandaşlar katıldı. Şeyhin naaşı, Lefke’deki dergahında toprağa verildi. 

seyh nazim cenaze 1

DEVLET ERKANI BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ

Şeyh Nazım’ın cenazesi nedeni ile Türkiye ve KKTC’de çok sayıda devlet yöneticisi başsağlığı mesajı yayınladı. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu mesajında, “Kıbrıs Türk halkının içinden çıkmış bir değer olan dostumuz, kardeşimiz Şeyh Nazım Kıbrısi’nin ölümünü büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Kıbrıs Türk halkının içinden çıkmış bir değer olan Şeyh Nazım Kıbrısi’nin, İslam dünyası ve insanlığa hizmetlerini unutmayacağız” ifadelerini kullanırken, Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Şeyhin yakınları ve sevenlerine başsağlığı diledi.  Tweeter hesabunda “Kıbrısi’nin sevenlerine taziyelerimi iletiyorum. Allah hepimizi cennetinde buluştursun” yazan  Davutoğlu, “Dualarını verdiğimiz mücadeleden ömrü boyunca eksik etmeyen gönül ehli Şeyh Nazım Kıbrısi Hazretlerine yüce Rabbimden rahmet diliyorum” mesajını iletti.

ŞİLİLİ MADENCİLERDEN YUSUF İSLAM’A

Şeyh Nazım Kıbrısi, başta İngiltere olmak üzere Avrupa ülkeleri ile Kanada, Avusturalya ve ABD’de  çok sayıda müridi bulunan bir isimdi. KKTC’nin Lefke kasabasındaki dergahında yaşayan Şeyh Nazım’ı ziyaret eden işçiler arasında Şili’de göçk altında kalan ve aylar boyu süren bir çalışmayla kurtarılan madenciler, ünlü müzisyen Yusuf İslam, Türkiye’de siyaset ve iş dünyasının önde gelen isimlerinin yanı sıra, ABD Senatosu ve İngiliz politika dünyasından  siyasetçiler bulunuyordu. Yaklaşık dört yıl önce Papa 16. Benediktus da, Kıbrıs ziyareti sırasında Şeyhi Nazım ile sürpriz bir görüşme gerçekleştirmişti.

92 yaşında hayatını kaybeden Şeyh Nazım Kıbrısi, 21 Nisan 1922’de Larnaka’da doğdu. Şeyh Muhammed Nazım Adil el- Kıbrısi el-Hakkani el-Rabbani Hazretleri adıyla bilinen Kıbrısi, Kimya Fakültesi mezunu.  Ezanın Arapça lafzı ile okunmasının yasak olduğu dönemde Kıbrıs’a geldiği ilk gün şerefeye çıkıp ezanı Arapça lafzı ile okumuş ve bunun üzerine bir hafta hapis yatmıştı Serbest bırakılınca Lefkoşa’nın en büyük camii Selimiye’nin şerefesine çıkıp tekrar Arapça lafız ile ezan okumuştu. Evli ve dört çocuk sahibi olan Şeyh Nazım Kıbrısi; Türkçe, Arapça, İngilizce ve Yunanca biliyordu.

Nazım Kıbrısi, 2011’de kendinden sonra silsileyi oğlu Mehmet Adil’in devam ettireceğini ilan etti.

teoman sirri

Dr Teoman Sırrı ‘Hepimizin başı sağolsun’

Şeyh Nazım ile ilk kez 1970’li yıllarda tanıştım. Üniversite öğrencisiyken bir yakınının ameliyatı için Londra’ya gelmişti ve uzunca bir süre kendisini ağırladım. Sonraki yıllarda daha sık gelmeye başladığı Londra’da sırasıyla Newington Green, Shacklewell Lane  ve Peckham’da toplumumuzun yoğun olarak gittiği camiler kurulmasına ön ayak oldu. Bugün St Anns Road üzerinde bulunan dergahının açılışını merhum Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’la birlikte yapmıştı.

Modern ve eğitimli bir din adamıydı. Sadece Türkler’den değil diğer milletlerden de çok sayıda takipçisi bulunuyordu. Ölümüne çok üzüldüm. Allahtan rahmet diliyorum.

seyh nazim web
St Anns Camisi imamı Şeyh Zumer Salihi “Allah hizmetlerinin şahididir”

Bugün dünyanın her yerinde binlerce insan İslam’a yöneliyorsa bunda Şeyh Nazım’ın rolü çok büyüktür. Allah insanlığa hizmetleri ve katkılarının tanığıdır. Çok müstesna bir insandı. Hepimiz onu çok özleyeceğiz. Yeri doldurulamayacak biriydi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.