kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3151
EURO
35,1407
STERLIN
41,1006
BITCOIN
$70.912
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

Siber’den Eide’ye izolasyonlar mektubu

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, görevinin sona ermesi nedeniyle, Birleşmiş Milletler Genel Sekrerinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Espan Barth Eide’ye mektup gönderdi.

Siber’den Eide’ye izolasyonlar mektubu
11.08.2017
0
A+
A-

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, görevinin sona ermesi nedeniyle, Birleşmiş Milletler Genel Sekrerinin  Kıbrıs Özel  Temsilcisi Espan Barth Eide’ye mektup gönderdi.

Mektubunda en önemli BM parametresi olan adada eşit haklara sahip iki toplumun varlığı esasına uygun davranılmadığını belirten Siber, Kıbrıs Türk halkının demokratik yapısını yok saymanın, kurumlarıyla iletişim kurmaktan kaçınılmasının fayda yerine zarar verdiğini vurguladı.

Rum tarafının siyasi eşitlik konusundaki olumsuz tavrına uluslararası toplumun bu ilişki şekliyle çanak tuttuğunu ifade eden Siber, bugünden sonra bu tutumun değişmesi için çalışılması ve izolasyon ile Kıbrıslı Türklere uygulanan her türlü engellemelerin kalkması için çaba gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Siber, mektubunda, sürecin  tüm umutlara ve çabalara rağmen bir çözümle sonuçlanamadığını anımasatarak,bundan sonrası için, bugüne kadarki  müzakere süreçleri ve sonuçları da değerlendirilerek, izlenmesi gereken yol ile ilgili olarak halkın bir karar vereceğini ifade etti.

Başkan Siber, adada  bulunacak  çözüm formülünün adı ne olursa olsun barışı,  güveni  ve huzuru içinde barındıran ve her iki toplumun varlığına ve siyasi eşitliğine saygılı, yaşayabilir bir çözüm olmasının en büyük arzuları olduğunu belirtti.

Bugüne kadar sürdürülen görüşmelerde en önemli BM parametresi olan iki bölgeli ve iki toplumun siyasi eşitliğine dayalı  çözümün , adada iki toplumun var olduğu gerçeğine dayandığını ifade eden Siber, diğer taraftan da Kıbrıs Türk Halkının demokratik toplum yapısını,  kurumlarını yok saymak,  resmi kurumlarıyla iletişime girmekten kaçınmak, kurumlarının temsilcileriyle görüşmemenin aslında bu  temel parametreye ters olduğunu ve  çelişki yarattığını vurguladı.

“Meclisin iradesi esastır”

Kurumlararası diyaloğun ve işbirliğin her zaman önemli olduğunu vurguladığını anımstan Siber, şunları kaydetti:

“ Bildiğiniz gibi ülkemiz parlamenter sistem ile yönetilmektedir . Yani toplumu ilgilendiren her türlü karar Meclis’te alınır. Kıbrıs müzakerelerinde de liderlerin imzalayacağı olası bir anlaşmanın halkın referandumuna sunulma kararı nın alındığı yer Meclis’tir.  Tıpkı 2004 yılında olduğu gibi. Yani tüm parlamenter sistem ile yönetilen demokratik ülkelerde olduğu gibi  irade Meclis’tedir.”

“Enosis “ kutlaması kararı alan Kıbrıs Rum Meclisi’nden farklı olarak KKTC Cumhuriyet Meclisinin, BM çözüm planlarını onayladığını ve ,  son olarak 11 Şubat 2014 belgesine de destek verdiğini ifade eden Siber, Cumhuriyet Meclisinin ,halkının çözüm iradesini herzaman temsil eden bir Meclis olduğunu belrtti.

“Halkımızın varlığını kabul edip, devletimizin kurumsal varlığını yok saymak çelişkidir”

Siber, mektubunda yıllardır anlatılmaya çalışılan  ve BM’nin de dikkatine getirmek istediği bir gerçek olduğunu vurgulayarak şunları aktardı:

“ Kıbrıs Türk halkı bu Ada’da  eşit haklara sahip iki ortaktan biridir. Bu halkın demokratik seçimle seçtiği  temsilcilerini dikkate almayan bu anlayış ile bugüne kadar bir yere varılamadığı gibi Rum tarafının bizi olası çözümde siyasi eşit olarak görmek istememesine  de  katkı koymaktadır.Bu damüzakereler süresince sizin de şahit olduğunuz gibi,siyasi eşitlik konusunda Rum tarafının takındığı olumsuz tavırdan anlaşılmaktdır.”

“İzolasyonların çözüme katkısı yok”

Siber, mektubunda ülke siyasetçisine, sporcusuna, sanatçısına, iş insanına ve  kısaca halka uygulanan izolasyon ve her türlü engellemelerin BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile de bağdaşmadığını ve  bu izolasyon ve ambargoların adil olmadığı vurgulayarak  Kıbrıs sorununun çözülmesine de hiçbir katkısı olmadığının artık görülmesi gerektiğini belirtti

Siber, Eide’nin iki yıllık süreçte edindiği bilgi ve deneyimler ışığında,Ada’da siyasi olarak iki eşit  halkın var olduğu gerçeğinden hareketle,bugünden sonra Kıbrıs Türk halkına uygulanan insanlık dışı izolasyon ve her türlü kısıtlamaların kalkması için destek olacağına inandığını ifade etti.

Siber, mektubunun sonunda Eide’ye ve ailesine sağlık, mutluluk ve  ileride üstleneceği görevlerinde başarılar diledi. (KIBRIS.COM)

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.