kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$63.989
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
13°C
LONDRA
13°C
Parçalı bulutlu
Pazar Az bulutlu
9°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C

Kathimerini: Çıkmazın sorumlusu Guterres

Haftalık Kathimerini Crans-Montana’daki konferansta sürecin çıkmaza sürüklenmesinin, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in “yanlış anlamasından kaynaklandığını” iddia etti.

Kathimerini: Çıkmazın sorumlusu Guterres
10.07.2017
0
A+
A-

 

Haftalık Kathimerini Crans-Montana’daki konferansta sürecin çıkmaza sürüklenmesinin, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in “yanlış anlamasından kaynaklandığını” iddia etti.

Gazete “Tarihi Kıbrıs-Türkiye Göğüs Göğüse Muharebesi… Çıkmaza Sürükleyen  Yanlış Anlama… Güvenlik-Garantiler Konusunda Çavuşoğlu Ne Dedi, Guterres Ne Anladı” başlığıyla aktardığı haberinde Crans Montana’nın “Türkiye ile Güney Kıbrıs’ın ilk kez karşı karşıya bulunduğu yer” olduğunu öne sürdü.

BM Genel Sekreteri Guterres’in Crans Montana’ya varmasından önce Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias’ın TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na, Türkiye’nin Kıbrıs’ta müdahale hakkını isteme nedenini ve bu hakkı ne zaman kullanacağını ısrarla sorduğuna işaret eden gazete Kocias’ın ısrarlı soruları üzerine Çavuşoğlu’nun “(müdahale hakkını) gerektiği zaman kullanacağım” cevabını vererek, niyetini de açıkça ortaya koyduğunu savundu.

Gazete Genel Sekreter’in taraflarla görüşmeleri sürerken Yunan tarafında, “Türkiye’nin ileri adımlar atacağına dair bilgiler nedeniyle “bir şeylerin değişeceğine” güçlü bir inanç olduğunu Antonio Guterres’in de “aynı yanlış frekansta olduğunu” savundu.

Akşam yemeğine geçildiğinde Türk tarafının yazılı önerilerini sunmamış olduğu belirtilen haberde, verilen kısa aranın ardından Guterres yemek salonuna döndüğünde, Türkiye’yi önerilerini yazılı sunmaya zorlayamayacağını söylediği ancak bu önerilerin taşıyıcısı olduğuna göre Türkiye’nin önerilerinin yer alacağı kağıdı kendisinin hazırlayabileceğini vurguladığı kaydedildi.

Gazete, “yani Guterres burada,  Garanti Antlaşması’nın, müdahale haklarının sonlanmasında uzlaşıldığını, askerin çekileceğini, v.b. yazacaktı. Bu noktada sözü Kocias  aldı ve ‘doğrudan ne oluyor? İmza ile gideceklerini yazın’ dedi, Guterres kabul etti ve otomatikman Çavuşoğlu ‘asla bunları söylemedim’ diyerek itirazını yüksek perdeden dile getirdi, o noktada da çöküş için geri sayım başladı” ifadelerine yer verdi.

Çavuşoğlu’nun  itirazının, Türkiye’nin tavrıyla ilgili tam aksi bilgiler alan Rum ve Yunan tarafını şaşırttığını, Guterres’in  de Çavuşoğlu’na “ben öyle anladım” dediğini yazan gazete “ kapanış perdesinin de inmeye başladığını” belirtti.

Aynı gazete “Erdoğan’ın Crans Montana Sonrası Hareketleri” başlıklı haberinde, önümüzdeki günlerde Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın da katılacağı değerlendirme toplantısı yapılacağını, ardından da son gelişmelerin KKTC ile görüşülerek sözde “MEB”deki gelişmelerle ilgili analiz ve değerlendirmelerin ortaya konulacağı iddiasını okurlarına aktardı.

Gazete “iyi bilgili bir kaynağa” dayanarak bölgedeki enerji-satranç tahtasında Türk tarafının önceliğinin de gerilim ve çatışmayı tırmandırmak olmadığını, gelişmeleri uç noktalara sürükleyecek tek yanlı inisiyatifler almayacağını, diplomatik ve diğer baskı imkanlarını kullanacağını yazdı.

West Capella sondaj gemisinin ENI ve TOTAL şirketleri hesabına sondaj çalışması yapacağı bölgede ve sözde Rum “MEB”i genelinde Türk tarafından herhangi bir hareket kaydedilmediği bilgisini de veren gazete bugün Malta’da, 12 Temmuz’da 11’inci parselde olacak geminin 13’ünde denemelere, 16’sında  da sondaja başlayacağını yazdı.

Çalışacağı bölgenin çok derin (deniz yüzeyinden tabanına bin 600 metre) olması nedeniyle demir atmayacak olan West Capella’nın uydu aracılığıyla izlenerek  konumunun düzeltileceğine dikkat çekilen haberde, bu nedenle uyduya bağlanacak elektronik sisteminin (gps) sürekli açık olacağı, uydunun da konum değişikliği algıladığı anda geminin 4 jet motoruna konumunu düzeltme komutu göndereceği belirtildi.

(HABERKIBRIS)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.