kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3307
EURO
35,0310
STERLIN
40,9385
BITCOIN
$70.586
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Orta şiddetli yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Kıbrıslı Tüklerden Brüksel’de protesto

Kıbrıslı Tüklerden Brüksel’de protesto
29.06.2012
0
A+
A-

eylemKıbrıs Cumhuriyeti’nin 1 Temmuz’da devralacağı AB dönem Başkanlığı’nı protesto etmek ve 2004 Annan Planı sırasında Kıbrıslı Türklere verilen sözlerin tutulmadığına dikkat çekmek amacıyla Brüksel’e giden örgütler, eylem yaptı.

Beyazlar giyen eylemciler hayalet kıyafetleri ile “Kıbrıslı Türkleri görmezden geliyorsunuz” mesajı verdi.

Eylemciler, “Kuzey Kıbrıs’a direkt uçuşlara izin veriniz” yazılı büyük pankartın yanında, “AB’nin unutulan yurttaşları: Kıbrıslı Türkler”, “Kıbrıs’ın diğer tarafı”, “Var mıyız?”, “Bize hayalet gibi davranmayınız” ve “Birleşmiş Avrupa’nın başkanlığı bölünmüş Kıbrıs’a geçiyor. İroniyi bulun” yazılı küçük pankartlar tuttu.

Euronews’te Gülsüm Alan’ın imzasıyla çıkan habere göre Kuzey Kıbrıs’tan günübirlik gelen iki uçak dolusu katılımcıdan oluşan yaklaşık 450 kişi Avrupa Birliği’nin referandum sonrasında kendilerine verdiği sözleri tutmasını istedi.
Kıbrıs Türk Ticaret Odası başta olmak üzere 16 Sivil toplum örgütü tarafından düzenlenen eyleme katılanlar, hayalet olmak istemediklerini göstermek için uzun beyaz gömlekler giyip maskeler taktılar. Amaç Avrupa Birliği’nin söz verildiği gibi kendilerini hatırlaması, tanıması, ambargoları hafifletilmesi veya kaldırması.

Hayatlarının ambargo ve izolasyon altında geçtiğini söyleyen Kıbrıs Türk Ticaret Odası Bakanı Günay Çerkez, “Avrupa Birliği topraklarında yaşamamıza rağmen hiçbir hakka sahip değiliz. Doğrudan ticaret yapamıyoruz, doğrudan seyahat edemiyoruz. Avrupa Birliği’nin eğitim sistemi ve Erasmus programlarına dahil değiliz. Kültürel ve sportif faaliyetler konusunda izole ediliyoruz.” dedi. Çelik “2004’te yapılan referandumda yüzde 65 ile Annan planına “Evet” dememize rağmen bu haklardan mahrum oluyoruz. Biz de soruyoruz: Acaba biz Avrupa Birliği’nde hayalet miyiz?” diye konuştu.

Avrupa Birliği referandumun ardından, Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyonu hafifletme sözü vermişti. Ancak Doğrudan Ticaret Tüzüğü, Rum tarafının itirazları sebebi ile bugüne kadar kabul edilmedi.

Sorunlu bir Kıbrıs’ı üyeliğe kabul eden Avrupa Birliği’nin öncelikle yapmış olduğu bu hatayı kabul edip ona göre bir yol haritası çıkarması gerektiğini söyleyen Kıbrıs Türk Ticaret Odası Brüksel Temsilci Mualla Çıraklı “AB iki topluma karşı sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor. Avrupa Birliği’ne, 50 yıldır ambargo ve izolasyon altında yaşayan Kıbrıslı Türk halkı olduğunu hatırlatmak, hayalet gibi görünmez AB vatandaşları olarak görmekten vazçekmeleri gerikiyor”. dedi.

Haksız uygulamalara maruz kaldıklarını belirten Kırbıslı Türkler, seslerini duyurana kadar eylem yapmaya devam edeceklerini belirtiyor.

Unutulmuş bir kesimi oluşturduklarını söyleyen işadamı Arif Hasan Kayımoğlu, “Avrupa Birliği bizi orada yok sayamaz. Yoksa ırkçılık, ayrımcılık mı yapıyorlar? Ayrımcılık yapıyorlar ise bu Avrupa Birliği’ne yakışmayan bir durum” diye konuştu.

Kritik öneme sahip Avrupa Birliği Liderler Zirvesi öncesinde yapılan eylemde işadamı Metin Shadi olayın vehametine dikkat çekmek istiyor: “Hiç bir şekilde temsil edilmiyoruz. Kıbrıs sorunu yıllardır sürmekte, artık Kıbrıs sorununun bir yerde bitmesi gerekmektedir. Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin dönem başkanlığını üstlenmesi çok büyük fırsat. Bunun için AB’den ve tüm kuruluşlardan Kıbrıs’a odaklanmalarını rica ediyorum. Bu dönemi çok iyi kullanmak gerekiyor.” şeklinde konuştu.(Gülsüm Alan-Euronews)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.