kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5670
EURO
34,7178
STERLIN
40,2254
BITCOIN
$66.372
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Çarşamba Parçalı bulutlu
12°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Cumartesi parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Trump’ın göçmen kararına İngiltere’de tepkiler

Londra Belediye Başkanı Sadık Han, ABD Başkanı Donald Trump’ın bazı Müslüman ülkeler için getirdiği ABD’ye giriş yasağını “utanç verici ve zalimce” diye nitelendirdi.

Trump’ın göçmen kararına İngiltere’de tepkiler
29.01.2017
0
A+
A-

 

Londra Belediye Başkanı Sadıq Khan.

Londra Belediye Başkanı Sadık Han, ABD Başkanı Donald Trump‘ın bazı Müslüman ülkeler için getirdiği ABD‘ye giriş yasağını “utanç verici ve zalimce” diye nitelendirdi.

Geçen yıl yapılan seçimle Londra‘nın ilk Müslüman belediye başkanı olan Pakistankökenli Han, Trump’ın 7 Müslüman ülkenin vatandaşlarının ABD‘ye girişini yasaklama kararına yazılı bir açıklamayla tepki gösterdi.

“Başkan Trump’ın belli ülkelerden sığınmacılara ve göçmenlere yönelik yasağı utanç verici ve zalimce.” ifadesini kullanan Han, “Her ülke kendi göçmen politikasını belirleme hakkına sahipse de bu yeni politika ABD‘nin temelinde yer alan özgürlük ve hoşgörü değerleriyle açıkça çelişiyor.” görüşüne yer verdi.

ABD’nin yasağının çifte vatandaşlığı olan İngiltere vatandaşlarını da etkileyeceğini belirten Han, İngiliz hükümetinin Trump’ın göçmen politikasını paylaşmadığını açıklamasından duyduğu memnuniyeti belirtti.

Han, yasaktan etkilenen Londralılara yardım için hükümetle birlikte çalışacağını da kaydetti.
TRUMP’A İNGİLTERE YASAĞI ÇAĞRISI

Öte yandan, Han’ın da üyesi olduğu ana muhalefetteki İşçi Partisinin lideri Jeremy Corbyn, bu sabah katıldığı bir televizyon programında, Müslümanlara yönelik yasak kaldırılana kadar Trump’ın İngiltere‘ye yapacağı resmi ziyarete izin verilmemesi çağrısı yaptı.

İngiltere’nin Trump’ı ağırlamak konusunda “aceleci davranmaması” gerektiğini belirten Corbyn, “Bu yasak kalkmadan (Trump’ın) buraya gelmesi çok yanlış olacaktır.” dedi.

İngiltere Başbakanı Theresa May ABD‘ye yaptığı resmi ziyaret sırasında Trump’a Kraliçe 2. Elizabeth’in resmi davetini iletmişti. Trump’ın da daveti kabul ettiği ve bu yıl içinde İngiltere‘ye resmi bir ziyarette bulunacağı açıklanmıştı.

Trump’ın adaylık sürecinde de İngiltere‘ye girişinin yasaklanmasını talep eden bir dilekçeye 500 bin civarında imza atılmıştı. Dilekçe İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarasında tartışılmış ancak yasaklama konusunda herhangi bir adım atılmamıştı.
İNGİLİZ HÜKÜMETİNDEN TEPKİ

İngiliz hükümeti dün gece yayımladığı yazılı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump‘ın bazı Müslüman ülkeler için getirdiği ABD‘ye giriş yasağınının İngiliz vatandaşlarını etkilemesi halinde resmi girişimlerde bulunulacağını duyurmuştu.

Başbakan May’in Trump ile bu konuda aynı görüşte olmadığı belirtilen açıklamada, ABDyönetiminin konuyla ilgili yasal düzenlemesinin özellikle İngiliz vatandaşları için muhtemel etkileri bakımından incelendiği vurgulanmıştı. Açıklamada, “Eğer İngiliz vatandaşları etkilenirse, ABD hükümetine bu konuda resmi şikayetimizi ileteceğimiz açıktır.” ifadeleri kullanılmıştı.

ABD Başkanı Trump’ın imzaladığı Suriyeli mültecilerin ABD‘ye gelişini askıya alan ve IrakİranSuriyeSudanLibyaSomali ve Yemen vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayan kararnamenin cuma günü yürürlüğe girmesinin ardından New York‘ta John F. Kennedy Havalimanı’nda iki Irak vatandaşı göz altına alınmıştı.

Son olarak ABD‘de bir federal mahkeme 7 Müslüman ülkenin vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayan başkanlık kararnamesini geçici süreyle askıya alarak, havalimanlarında gözaltına alınanların sınır dışı edilmemesine karar vermişti.?

New York federal mahkemesinde görülen duruşmada, Federal Hakim Ann Donnelly, sınır dışı kararının “onarılmaz bir zarara” neden olabileceği gerekçesiyle ABD‘ye girişlerine sınırlama getirilen ülkelerin vatandaşlarının geçici olarak ABD‘de kalması yönünde karar almıştı. (aa)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.