Ä°ngiltere’de hükümet, plastik alıÅveriÅ torbalarından 20 kuruÅluk ücret alınması uygulanmasının büyük bir baÅarıyla sonuçlandıÄını açıkladı.
Hükümete göre geçen Ekim ayında uygulama baÅladıÄından beri, Ä°ngiltere’nin en büyük yedi süpermarketinde toplam 640 milyon plastik poÅet kullanıldı.
Atıkların azaltılması için çalıÅmalar yürüten WRAP kuruluÅunun verilerine göre, aynı yedi markette 2014 yılı boyunca toplam 7,64 milyar poÅet kullanılmıÅtı.
EÄer bu trend yılın geri kalanında da devam ederse, plastik torba kullanımında yüzde 83’lük bir azalma bekleniyor.
Yeni uygulamayla birlikte Ä°ngiltere’de 250’den fazla tam zamanlı çalıÅanı olan tüm büyük süpermarket ve maÄazalarda, tek kullanımlık torbalardan minimum 20 KuruÅ (5 Pence) ücret alınıyor.
Aslında BirleÅik Krallık’ı oluÅturan bölgeler arasında Ä°ngiltere bu konuda geç kaldı.
Galler 2011 yılında, Kuzey Ä°rlanda 2013 yılında, Ä°skoçya ise 2014 yılında bu uygulamaya geçmiÅti.
Bunu izleyen ilk bir yılda Galler’de plastik torba kullanımında yüzde 76, Kuzey Ä°rlanda’da yüzde 71, Ä°skoçya’da ise yüzde 80’lik düÅüŠyaÅandı.
MÄ°LYONLARCA STERLIN GELÄ°R
Plastik torbalardan 20 kuruÅluk ücret alınmaya baÅlanmasından bu yana geçen altı ay içinde:
- Torba baÅına alınan ücretlerden 141 milyon TL (£41,3m) gelir saÄlandı.
- Bu gelirin en az 113 milyon TL’si (£29,2m) çevre, eÄitim, saÄlık, sanat alanlarında hizmet veren kurumlara baÄıÅlandı.
DoÄada yüzyıllarca yok olmayan plastik maddelerin kullanımındaki azalma, çevre kirliliÄinin önüne geçmek ve özellikle de okyanusların geleceÄi için çok önemli.
Ãnlü Science / Bilim dergisinde 2015 yılında yayımlanan bir rapora göre, dünyada yılda yaklaÅık 8 milyon ton plastik atık, sulara karıÅıyor.
KÃÃÃK Ä°ÅLETMELER DAHÄ°L DEÄÄ°L
Åimdi Ä°ngiltere’de bir sonraki adımın ne olacaÄı konuÅuluyor.
Deniz Koruma DerneÄi’nden BBC‘ye konuÅan Dr. Sue Kinsey, küçük ölçekli iÅletmelerde de bu uygulamaya geçilmesi gerektiÄini söyledi; Ä°skoçya ile Galler’de böyle bir istisnanın olmadıÄını hatırlattı.
Fakat hükümet, devlerle rekabet konusunda zaten zorlanan küçük iÅletmeler için plastik torbalardan ücret alma uygulamasının aÄır bir yük olabileceÄi görüÅünde.
Ä°klim deÄiÅikliÄi konusunda kampanya yürüten Yeryüzünün Dostları örgütünden Andrew Pendleton ise, plastik torbaların sorunun yalnızca küçük bir parçası olduÄuna, atık sahalarına gönderilen milyonlarca kahve bardaÄının geri dönüÅümü olmadıÄına dikkat çekti. (BBC Türkçe)