kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,6004
EURO
34,8095
STERLIN
40,6526
BITCOIN
$64.945
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı az bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

İngiltere’de muhalefet Başbakan Cameron’u riyâkarlıkla suçluyor

İngiltere’de ana muhalefet İşçi Partisi, babasının vergi cennetinde kurduğu şirketten kendisinin de gelir elde ettiğini itiraf eden Başbakan David Cameron’u riyâkarlıkla suçladı.

İngiltere’de muhalefet Başbakan Cameron’u riyâkarlıkla suçluyor
08.04.2016
0
A+
A-
Başbakan David Cameron zor durumda.

Başbakan David Cameron zor durumda.

İngiltere’de ana muhalefet İşçi Partisi, babasının vergi cennetinde kurduğu şirketten kendisinin de gelir elde ettiğini itiraf eden Başbakan David Cameron’u riyâkarlıkla suçladı.

Başbakan Cameron bu konuda dün yaptığı açıklamada, söz konusu hisseleri 2010 yılında, henüz başbakan seçilmeden sattığını ve bu satıştan elde ettiği 30 bin sterlin kârın vergisini de İngiltere yasalarına uygun olarak ödediğini söylemişti.

Başbakan, Blairmore Holdings adlı şirketin vergi kaçırmak için kurulmadığını da kaydetmişti.

Ana muhalefet İşçi Partisi’nin genel başkan yardımcısı Tom Watson başbakanın daha önce bu tür fonlara yatırım yapanları “ahlaken yanlış bir iş” yapmakla suçladığını hatırlattı.

Muhafazakar hükümetin Ticaret Bakanı Nick Boles, “bugünkü bilgilerle geriye bakıldığında keşke başbakanın Pazartesi günü iddialar ilk ortaya atıldığında bu şirkette hissesi olduğunu söylemiş olsaydı” dedi ama Cameron’u muhtemelen “babasını koruma iç güdüsüyle hareket ettiğini” söyledi.

Bakan, burada önemli olanın başbakanın bu hisselerin satışından elde ettiği gelirin vergisini tümüyle ödemiş olması olduğunu da sözlerine ekledi.

HAMİLİNE HİSSE SATMIŞLAR

Panama Belgeleri diye adlandırılan Mossack Fonseca adlı hukuk firmasına ait 11 milyon dokümanın sızdırılmasından sonra Blairmore Holdings şirketine ait detaylar İngiltere gazetelerine günlerce manşet oldu.

Belgelere göre Başbakan David Cameron’un babasının da İngiltere vatandaşı 5 yöneticisinden biri olduğu Blairmore Holdings şirketi, 2006 yılına kadar

Belgelerden Cameron’un babasının da Bahama adaları ya da İsviçre’de yapılan yönetim kurulu toplantılarına katıldığı anlaşılıyor.

Başbakan şirkette hissesi olduğunu itiraf etmeden önce Blairmore Holdings şirketiyle ilgili olarak başbakanlıktan ve bizzat Cameron’dan dört açıklama gelmişti.

KAPSAMLI YANIT BEKLENTİSİ

İşçi Partisi genel başkan yardımcısı Tom Watson, Cameron’un babasının eylemleri nedeniyle suçlanamayacağını söyledi ama şöyle ekledi:

“Fakat ikiyüzlülükle suçlanabilir. Kendisi Britanya halkına mali durumuyla ilgili bilgileri tümüyle açıklamamıştır. Geçmişte önde gelen birçok kişiye vergi düzenlemeleri sebebiyle vaazler vermiş olmasa ve onları benzer yatırımlar yapmış oldukları için ahlaken yanlış işler yapmakla suçlamış olmasa bu da o kadar kötü olmayabilirdi. İnsanlar bu durumdan hoşnut değil ve David Cameron’dan çok daha kapsamlı yanıtlar bekliyorlar.”

NELER OLABİLİR?

BBC iç siyaset editörü James Landsdale, “Uzun vadede başbakan, yaptığı açıklamanın tartışmalara son vereceğini umacak ama gazeteciler ve muhalefet milletvekilleri soru sormayı sürdürecekler” diyor.

Acaba İzlanda ve Arjantin siyasetlerini de sarsan Panama Belgeleri İngiltere’de ne gibi sonuçlar yaratabilir? İç siyaset editörü Landsdale olabilecekler hakkında şu tahmini yürütüyor:

“Muhtemelen bundan sonra başbakanın vergi cennetinde kurulan bu şirketten kâr ettiğine ilişkin önemli ve yeni bilgiler duymayacağız. Bu da yasadışı olmayan ama insanların farklı farklı yargıladığı bir konu. Burada başbakan açısından en önemli sorun, yarattığı siyasi izlenimin iyi olmaması. Cameron şu anda hayatının mücadelesine girişti ve Britanya halkını Avrupa Birliği içinde kalmaya ikna etmeye çalışıyor. Şimdi bu tür olaylar onu seçmenden uzaklaştırıyor ve seçmene en çok da Cameron’un nasıl zengin ve ayrıcalıklı bir çevreden geldiğini hatırlatıyor. En azından zamanlama kötü diyebiliriz.” (BBC Türkçe)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.