kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$63.762
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Kapalı
11°C
LONDRA
11°C
Kapalı
Pazar Hafif yağmur
8°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
6°C

Anestezi öncesi beyin sinyalleri okunabilir

Ameliyat öncesi verilecek anestezi dozunun belirlenmesinde, hastanın beyin faaliyetini ölçmek etkili bir yöntem olabilir.

Anestezi öncesi beyin sinyalleri okunabilir
17.01.2016
0
A+
A-

ANESTEZI2

Ameliyat öncesi verilecek anestezi dozunun belirlenmesinde, hastanın beyin faaliyetini ölçmek etkili bir yöntem olabilir. Çünkü araştırmacılara göre devrelerin “gevezelik ettiği” kişiler, ameliyat sırasında daha yüksek dozda anesteziye ihtiyaç duyuyor.

Cambridge Üniversitesi uzmanlarının yaptığı araştırma, ameliyattan önce hastanın beynindeki elektriksel aktivitenin okunmasının, diğer bir deyişle EEG işleminin, anestezi dozunun daha doğru ayarlanmasını sağlayabileceğini gösterdi.

BAZILARI DAHA YÜKSEK DOZDA ANESTEZİYE İHTİYAÇ DUYUYOR

Araştırmacılar, beyinlerinde elektriksel devreler arasında bağlantı daha etkin olan veya devrelerin “gevezelik ettiği” kişilerin, ameliyat sırasında daha yüksek dozda anesteziye ihtiyaç duyduğuna işaret etti.

Sonuçları PLOS Computational Biology dergisinde yayımlanan araştırma çerçevesinde yaygın kullanılan bir anestezi olan “propofol” verilen 20 sağlıklı gönüllünün beyinlerinde elektriksel sinyallerde oluşan değişiklikler gözlendi.

“HASTANIN BİLİNCİNİ KAYBETTİĞİNİ BELİRLEMEK ZOR”

Daha sonra gönüllülerden farklı sesler duyduklarında farklı düğmelere basmaları istendi. Maksimum doza ulaşıldıktan sonra bile bazılarının düğmelere basmaya devam ettiği, diğerlerinin ise bilinçlerini yitirdiği görüldü. En yüksek dozda bile bilincini kaybetmeyen hastaların beyinlerindeki elektriksel devreler arasında bağlantının çok aktif olduğu belirtildi.

İngiltere’de Anestezi Uzmanları Kraliyet Okulu’nun yöneticilerinden doktor Richard Marks, araştırmayla ilgili olarak, “bir hastanın bilincini kaybedip kaybetmediğini söylemenin aslında zor olduğunu” ifade ederek, “Bize bu konuda yardım edecek güvenilir, kesin ve kolay bir yönteme ihtiyacımız var” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.