kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3835
EURO
35,0225
STERLIN
40,9911
BITCOIN
$69.724
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
12°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Hastanelerde haftasonları daha fazla insan ölüyor

Yapılan araştırmaya göre NHS hastanelerinde haftasonları her yıl 11.000 daha fazla kişi ölüyor.

Hastanelerde haftasonları daha fazla insan ölüyor
10.09.2015
0
A+
A-

 

uzgundoktor

“Haftasonu etkisi” olarak isimlendirilen olay Britanya’da yaşayanlar için oldukça düşündürücü. Yapılan araştırmaya göre NHS hastanelerinde haftasonları her yıl 11.000 daha fazla kişi ölüyor.

NHS hastanelerinde yapılan araştırmanın sonuçlarına göre hastanade yatan hastalardan her yıl 11 bin kişi haftaiçine göre daha fazla yaşamını yitiriyor. Uzmanlar personel sayısının düşürülmesi ve telafi servislerin konulmaması hastaların ölümüne sebep olduğunu söyledi.

hastane

HAFTASONU HASTANEYE GİRİŞİ YAPILANLARIN ÖLÜM RİSKİ YÜKSEK

15 milyon hastane girişi yapılan hasta arasında yapılan araştırmaya göre Cuma ile Pazartesi günleri arasında hastaların ölüm sayısının arttığı ortaya çıktı.

Araştırmada genel olarak tüm ayın günlerine bakıldığında Cumartesi ve Pazar günleri hastanelere girişi yapılan hastalar arasında daha fazla kişinin öldüğü ortaya kondu.

Araştırmada hastaların ölüm sebebi olarak, haftasonu gelen hastaya gerekliği tedavinin yapılamaması olarak gösterildi.

15 milyon hastane girişi yapılan hasta arasında yapılan araştırma, Pazar günleri yüzde 15 daha fazla ölüm gözlenirken, Cumartesi günleri yüzde 10 daha fazla ölen hasta olduğunu ortaya koydu.

NHS doktorlarından Prof Bruce Keogh, konuyla ilgili “rahatsız edici bir gerçek” olarak nitelendirdi ve bu durumun daha fazla ihmal edilemeyeceğini ifade etti. Keogh sözlerini şöyle sürdürdü: “Hastaların bizim servislerimizi organize edemediğimiz için hayatını kaybetmesi hiçkimsenin kabul edebileceği bir durum değil. Ahlaki ve sosyal olarak derhal bu duruma el konulması kaçınılmaz. Bu bizim görevimiz. Doktorlar ellerinden gelenin en iyisini yapıyorlar. Ancak bizler bu sorunu çözmek için servislerimizi yeniden gözden geçirebiliriz”

Araştırmayı yapan şirket Cuma günü geç saatlerden sonra hastanelerin bazı servislerinin  azalmasından dolayı ölümlerin arttığını açıkladı. Ve haftasonu ölümlerin artmasından dolayı bu duruma “haftasonu etkisi” ismini verdi.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.