kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3266
EURO
35,0806
STERLIN
41,0110
BITCOIN
$70.643
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Orta şiddetli yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Times: Kuran, Muhammed Peygamber’den önce yazılmış olabilir

Times gazetesi, Kuran’ın Muhammed Peygamber’den önce yazılmış olma ihtimalini gündeme getirdiğini yazdı.

Times: Kuran, Muhammed Peygamber’den önce yazılmış olabilir
31.08.2015
0
A+
A-

 

KURAN2

 

Times gazetesi, Birmingham Üniversitesi kütüphanesinde bir ay önce bulunan bir Kuran parşömeni üzerinde yapılan karbon testlerinin, Kuran’ın Muhammed

KURAN

Peygamber’den önce yazılmış olma ihtimalini gündeme getirdiğini yazdı.

Birmingham Üniversitesi’ndeki Kuran parşomeni, Orta Doğu’dan 100 yüz yıl kadar önce gelen birçok kitap ve belgenin yer aldığı bir koleksiyonda bulunmuştu.

Gazeteye göre söz konusu parşömene, hangi yıllara ait olduğunu belirlemek için Oxford Üniversitesi’nde karbon testi yapıldı.

Habere göre, testler, söz konusu parşomenin 568 ve 645 yılları arasındaki bir tarihte yazıldığına işaret ediyor.

Peygamber’in doğum tarihi olarak 570 (bazı kaynaklara göre 571) ölüm tarihi olarak da 645 yılları veriliyor.

Haberde şöyle deniyor:

“Bu verilere göre bu parşömen en geç tarih olarak, üçüncü Halife Osman’ın emriyle ilk Kuran’ın derlendiği 653 yılından öncesine ait. En erken tarih olarak ise Muhammed’in çocukluk dönemine ait. Hatta Muhammed Peygamber’in doğumundan öncesine.”

“Tarihçi ve “The Shadow of The Sword” (Kılıcın Gölgesi) adlı kitabın yazarı Tom Holland, İslam’ın kökenine ilişkin bilgilerin şüpheli hatta yanlış olduğuna ilişkin bulguların artmakta olduğunu söyledi.”

“Bu özellikle MS 800’den sonra derlenen tarihi kaynaklarda tanımlandığı şekliyle Muhammed Peygamber’in çağdaşlarınınkine benzer bir siyasi düzen ve yaşam tarzı kurmaya çalışan ve takipçileri arasında El Kaide ve IŞİD’in de bulunduğu Selefiler için zor bir durum.”

“Holland, ‘Bu, en hafif ifadesiyle, Kuran’ın nasıl ortaya çıktığını kesin olarak bildiğimiz düşüncesini sarsıyor ve bunun Muhammed ve sahabeleri üzerinde de etkileri olabilir’ diyor.

“Ancak Oxford Üniversitesi Bodleian Kütüphanesi’nden Dr. Keith Small ise, karbon testlerinin her zaman güvenilir olmadığını geçen ay (Birmingham’da bulunan Kuran parçasıyla ilgili olarak) açıklanan tarihlerin mürekkebe değil parşömene ait olduğuna dikkat çekti. Metnin kayanağı da belirsiz ve kaligrafisi sonraki dönemlere ait yazmaların özelliğini taşıyor. Dr. Small bununla birlikte tarihlerin muhtemelen doğru olduğunu ve bunun İslam’ın kökeniyle ilgili soru işaretleri doğurabileceğini söylüyor.”

Gazete bazı Müslüman din adamlarının ise iddialara karşı çıkarak, aksine bulunan parşömenin varlığının Kuran’ın kökenine ilişkin geleneksel bilgileri güçlendirdiğini söylediklerini vurguladı. (BBC Türkçe)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.