kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5450
EURO
34,7490
STERLIN
40,5712
BITCOIN
$63.496
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
14°C
LONDRA
14°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
10°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazar Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

Bambos Charalambous: Onların iki mislisini yapıyoruz

2015’te Britanya’nın seçimi serisinde Enfield Southgate bölgesi İşçi Parti milletvekili Bambos Charalambous ile görüştük

Bambos Charalambous: Onların iki mislisini yapıyoruz
26.02.2015
0
A+
A-

enfield southgate banner EN

Haber: Michael Daventry

Siyasi görüşünüz ne olursa olsun, Bambos Charalambous hakkında “sonuna kadar mücadele etmedi” diyemezsiniz. Enfield Southgate seçim bölgesini kazanmak için İşçi Partisi adına ikinci defa mücadele eden Charalambous, Muhafazakârlardan iki misli daha fazla ev gezdiğini ileri sürdü.

“Muhafazakârlar her hafta sonu iki defa kapı kapı geziyorlar. Biz ise beş defa: Cuma öğleden sonra 1’de, Cumartesi sabah öğlen olmak üzere iki defa ve Pazar günleri de iki defa çalışıyoruz.”

5 sene önce 7 bin oy farkla kaybettiği sandalyeyi bu sefer kapacağından ise emin: “Yeminle söylüyorum, kazanacağız. Çok yakın bir sonuç olacak, her zaman olduğu gibi, ama kazanacağız.”

Geçtiğimiz Mayıs ayında yapılan yerel seçimlerde İşçi Partisi oldukça iyi sonuç çıkarmıştı. Charalambous’a göre 2014’te kullanılan oylar aynı şekilde parlamento seçiminde kullanılsaydı partisi 500 oy ile Enfield Southgate’i kazanırdı.

Seçim bölgesinin güneybatısındaki Bowes mahallesinde kapı kapı dolaşan Charalambous’la beraber seçim kampanyasına çıktığımda yalnız değildik. Yağmurlu bir Pazar sabahı olmasına rağmen bölgeden birçok belediye meclis üyesi de onunla beraber seçmenleri ikna etmeye çıkmıştı.

Beyaz bir bornoz ve pijamayla kapıya çıkan bay bir seçmen, Charalambous’a son haftalarda bir komşunun evine hırsızların girdiğini anlattı.

“Evet, bu sokakta oturan diğer sakinler de bunu anlattı bana,” diyor Charalambous cevaben. Polis ile irtibat kurma sözü verip, vatandaşın ismini ve mail adresini aldı ve onu haberdar edeceği söyledi.

Charalambous’ın bana sonradan anlattıklarına göre suç oranları, çevredekileri en çok rahatsız eden konu. “Hepsi (Londra Belediye Başkanı) Boris Johnson’ın suçu. Polis teşkilatında yaşanan işten çıkarmaların arkasında onun imzası var. Muhafazakârların bir kesintisidir bu,” diyor. Britanya’da suç oranlarında genel olarak bir düşüş olduğunu kabul etse de bazı bölgelerde hırsızlık vakaların artığında ısrarcı.

Peki, kapı ağızında sohbet ettiği seçmenler ona göçmenlikten şikâyetçi mi?

“Genellikle ‘göçmenlik’ kelimesi toplumun yaşadığı diğer sorunların yerine bir bahane olarak kullanılıyor. İnsanlarla konuştuğunuzda okul kontenjanlarında sorun yaşadıkları ya da devlet yardımlarının fazla istismar edildiğini düşündüklerini anlıyorsunuz. Ortada bir haksızlığın olduğu kanısı hâkim ama bu ekonominin küçüldüğü zamanlarda görülen olağan bir şey. Daha önce de oldu.

“Eğer Avrupa Birliği’ne inanıyorsanız, göçmenlere kabullenmeniz lazım. Bu insanlar işçi olarak geliyorlar, topluma katkıda bulunuyorlar.”

BİRLEŞİK KIBRIS

Kıbrıslı Rum kökenli Charalambous’un kendisi zaten göçmen bir ailenin çocuğu. Kıbrıs sorununu kariyerini nasıl etkilediğini sordum.

“Bizi ayıran şeylerden çok bütünleştiren şeylerden daha fazla olduğunu düşünüyorum. Kıbrıslı Türk meslektaşlarıma muazzam saygım vardır. İyi dostluklarımız var, beraber sosyalleşiyoruz. Ancak Kıbrıs sorununu ele alacak durumu daha elverişli olan kişiler var diye düşünüyorum.

Charalambous, cümlelerine “Türkiye aramıza katılınca” diye başlayarak Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini desteklediğini gösterdi ve “Kıbrıs sorununun herkesi tatmin eden bir şekilde çözülmesi koşuluyla destek veriyorum” dedi.

Bu sözlerinin arkasından son zamanlarda acil servisi ve doğumevi kapatılan Chase Farm Hastanesi meselesini açıyorum. Büyük bir kamu kampanyasına rağmen kapatma kararını veren son İşçi Parti hükümeti ile o kapatma kararını iptal etmeyen Muhafazakâr Parti hükümetinin eşit düzeyde sorumlu olduğumu söylediğimde Charalambous, farklı bir görüş belirtti.

chase farm

Chase Farm Hastanesi’nin acil servis birimi artık kapalı

Enfield’ın iki Muhafazakâr Partili milletvekilini, Başbakan’ı ve eski Sağlık Bakanının isimlerini saydı bana: “Burrowes, de Bois, Cameron, Lansley. Hepsi ‘kapatmayacağız’ dedi, ama kapatıldı. Bunun hesabını sormamız gerekiyor.”

İBRAHİM DOĞUŞ HAYAL KIRIKLIĞI

Sözü kendi adaylık sürecine getirmeden sohbetimizi tamamlayamadım. Charalambous Enfield Southgate adaylığı için Türkiye Araştırmalar Merkezi (Ceftus) direktörü İbrahim Doğuş ile yarışmış, kıran kırana geçen yarış sonrasında merkez İşçi Partisi tarafından kazanan taraf olarak gösterilmişti. Ancak Doğuş, yarışı tek bir oy farkla kazandığını öne sürdü.

Zaferiyle ilgili şüphelere atfen Charalambous net konuştu: “İşçi Partisi’nin Merkez Yürütme Kurulu zaferimi onadı.”

Doğuş ile ilgili de şunu ekliyor: “İbrahim’in neden aday olmak istediğini çok iyi anlıyorum. Sonuçtan tabi ki tatmin olmayacaktı. Ama o günden bu yana bir gün bile bizimle seçim kampanyasına katılmadı. Bu da beni üzüyor.

“Ben bu bölgede büyüdüm. Bütün hayatımı burada geçirdim. 20 sene boyunca belediye meclis üyeliği yaptım. Kazanma şansı en yüksek olan aday benim.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.