Haringey Belediye Lideri Peray Ahmet, belediyeler üzerindeki “tahmin edilemez baskılara” rağmen Westminster hükümetinden olağanüstü mali destek sağlanacağından emin olduğunu belirtti. Ancak muhalefet meclis üyeleri bu durumu “önlenebilir bir utanç” olarak nitelendirdi.
Geçtiğimiz hafta bir açıklama yapan Cllr Peray Ahmet, Haringey’de yaşanan “mali kriz”e rağmen, belediyenin halk için en önemli hizmetleri koruma ve sunma taahhüdünü sürdürdüğünü vurguladı.
Cllr Ahmet, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Sürekli artan talepler, büyüyen nüfus, yükselen maliyetler ve hükümetin on yılı aşkın süredir uyguladığı kemer sıkma politikaları, Haringey de dahil olmak üzere ülke genelindeki belediyeler üzerinde tahmin edilemez bir baskı oluşturdu.
Dış Londra seviyesinde finansman alıyoruz ancak İç Londra seviyesinde ihtiyaçlarla karşı karşıyayız. Son yıllarda karşı karşıya kaldığımız gerçeklik, daha az bütçeyle daha fazla insana hizmet sunmaya çalışmamız ve sunulması giderek pahalı hale gelen hizmetlere olan ihtiyacın artmasıdır. Bunun sonucunda bir ‘mali kriz’ içindeyiz.”
Kasım ayında belediye, 2025/26 mali yılı için 32 milyon sterlinlik bir bütçe açığı öngördüğünü açıklamıştı. Aralık ayında ise hükümet, gelecek yıl için belediyeye 16 milyon sterlinlik ek fon sağladı. Ancak yıl içindeki ve ilerleyen süreçteki “sürekli artan talepler” nedeniyle belediye, günlük harcamalarını karşılayabilmek için 37 milyon sterline kadar ek kaynağa ihtiyaç duyduğunu belirtiyor.
Muhalefet: “Bu, Önlenebilir Bir Utanç”
Olağanüstü mali destek (EFS), mali baskıların yönetilemez hale geldiği durumlarda belediyeler için bir çıkış mekanizması sunuyor. Alternatif olarak belediye, ekonomik iflas anlamına gelen 114. Madde Bildirimi yayımlamak zorunda kalabilir.
Haringey Liberal Demokratlar Grubu Lideri Cllr Luke Cawley-Harrison, durumu şu sözlerle eleştirdi:
“Geçmişteki Muhafazakâr hükümetin on yıllık kaos politikalarının ardından tüm belediyeler zor mali koşullarla karşı karşıya. Ancak yalnızca kronik mali yönetim başarısızlığı yaşayan belediyeler hükümetten kurtarma paketi istemek zorunda kaldı.”
Belediyenin gelecekteki mali pozisyonu ve tasarruf planlarıyla ilgili konuşan Cllr Ahmet ise destek başvurusunun olumlu sonuçlanacağına inandığını belirtti:
“Hükümetin bu desteği onaylayacağından eminim. Aynı zamanda en çok talep gören alanlardaki baskıyı azaltmaya ve ön saflardaki hizmetlerimizi korumaya devam edeceğiz.
Yıl boyunca, bağımsız incelemeler ışığında ek tasarruf önerileri sunarak bütçe açığını daha da kapatmayı ve nihai olarak kullanmamız gereken fon miktarını azaltmayı planlıyoruz.”
Cllr Cawley-Harrison ise belediyenin mali durumunun, benzeri görülmemiş borçlanma, sözleşme ve veri yönetimindeki hatalar ve giderek azalan mali rezervlerin açıkları kapatmak için kullanılması gibi faktörlerden kaynaklandığını öne sürdü.
“Bu son gelişme, benzeri görülmemiş ölçekte bir maaş günü kredisi almak gibi bir şey. Haringey, borç ve daha yüksek geri ödemelerle çıkmaza girecek ve sonuçta zarar görecek olan yine halk olacak.”
Cllr Peray Ahmet ise yaşanan mali sıkıntıları son 14 yılın kemer sıkma politikalarına bağladı ve hükümetin daha adil bir finansman sistemi oluşturması için baskı yapmaya devam edeceğini belirtti.
Ahmet, adil bir finansman modelinin, yerel nüfusun ihtiyaçlarının daha iyi tanınmasını sağlayacağını ve belediyenin tüm sorumluluklarını yerine getirebilmesi için gerekli kaynakların sağlanmasına olanak tanıyacağını ifade etti.