kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4373
EURO
34,4579
STERLIN
40,3445
BITCOIN
$63.176
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Çarşamba Hafif yağmur
13°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Cuma Parçalı bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Cumartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

Faturalar yükseldi, İngiltere’de binler ‘ısınma odaları’nı kullandı

Faturalar yükseldi, İngiltere’de binler ‘ısınma odaları’nı kullandı
26.04.2023
0
A+
A-

İngiltere’de artan elektrik ve doğalgaz faturaları karşısında yarım milyon kişi ‘ısınma odası’ olarak bilinen kamusal ısınma alanlarını kullandı.

İngiltere’de enerji fiyatlarındaki tırmanış yüzünden faturalarını ödemekte zorlanan 500 bin kişi bu kışı gündüz saatlerinde soğuk evlerinde oturmamak için ‘kamusal ısınma alanlarını’ kullanarak geçirdi. Elektrik ve doğalgaz faturalarının ve hayat pahalılığının milyonlar için başa çıkılamaz hale gelmeye başlamasıyla ortaya atılan ısıtılmış kamusal alanlar fikri, İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda çapında binlerce yerde karşılık buldu.

The Guardian’ın haberine göre, Birleşik Krallık çapında 4 bin 200 sıcak sosyal alan ağı yaratan Warm Welcome (Sıcak Karşılama) kampanyası tarafından yaptırılan araştırmaya göre yarım milyonu aşkın insan bu alanları kullanarak nefes alma imkanı buldu. Bu bağlamda, vakıflar, kütüphaneler, kiliseler, dini kuruluşlar kapılarını artan fiyatlar karşısında yoksullaşan yüzbinlere açtı, ücretsiz yiyecek, çay, kahve ve sıcak bir ortam sundu.

‘BİZE GELENLER DAHA ÇOK BOŞ EVDE OTURMAKTAN KURTULUYOR’

Araştırmanın aktardığına göre, ziyaretçilerin çoğu sıcak sosyal ortamların, doğalgaz ve elektrik faturalarını, internet masraflarını ve gıda harcamalarını düşürmelerini sağladığını, çocuklarına oyun alanları sunduğunu söyledi. Fakat yapılan görüşmelerde bu ortamların başlangıçta düşünülenden çok farklı ve önemli bir soruna da cevap verdiği ortaya çıktı: Bu alanlar, giderek artan bir sıkıntı olan toplumdan soyutlanma ve yalnızlığı gideriyordu.

Warm Welcome kampanyası araştırmasını yürüten bir gönüllü, “Hayat pahalılığı kriziyle yoksullaşanların daha ziyade gıda bankalarına yöneldiğini gördük. Bizim alanlarımıza gelenler daha çok bomboş bir evde oturmaktan kurtuluyor ve sıcak bir alanda başkalarıyla bir araya gelmekten keyif alıyorlardı” dedi. araştırmaya göre bu da bu alanları kullananların morali ve ruh sağlığında, hayata bağlılık ve enerjilerinde büyük bir fark yarattı.

‘SOSYAL TEMAS, YİYECEK VE SICAKLIK KADAR ÖNEMLİ’

Liverpool kentinde bir ısıtılmış alan sunan Brain Charity adlı vakfın başkanı Nanette Mellors “Sosyal temas, yiyecek ve sıcaklık kadar önemli. Bu, yaşamımızı sürdürmemizi sağlayan şey. İnsanlar, bir araya geldiklerinde kendilerini daha iyi hissediyor” dedi.

Ama bu ortamların başarılı olması Warm Welcome projesinin başkanı David Barclay’e göre çok hassas bir yaklaşımı gerektiriyor. İnsanlar sıcak alanların ‘yoksulların toplanıp, ısındığı bir yer’ olarak algılandığını hissederlerse gelmiyor.

Isıtılmış alanlar arasında en başarılı olanların, mekanda koro, kabare, egzersiz, dart, bingo gibi aktivitelere yer veren, aynı zamanda ücretsiz ya da indirimli yiyecek, çamaşırhane, saç kesimi, çocuk bakımı gibi hizmetler sağlayan ve girişi kolay, insanların yargılanmadıklarını hissettiği yerler olduğu anlaşıldı. (BBC Türkçe)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.