kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5369
EURO
34,8647
STERLIN
40,5464
BITCOIN
$66.566
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
11°C
LONDRA
11°C
Parçalı bulutlu
Perşembe Hafif yağmur
10°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazar hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

İngiltere, Sudan’dan tahliyeye başladı

İngiltere, Sudan’dan tahliyeye başladı
25.04.2023
0
A+
A-

İngiltere, Sudan’daki vatandaşlarını tahliye etmeye başladı. Çatışmaların 10. gününde gerçekleştirilen ilk tahliye uçuğunda çocuklu aileler, hasta ve yaşlılara öncelik verildi. Sudan’da ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri arasında başlayan çatışmalarda en az 459 kişi hayatını kaybetti.

Sudan‘daki yaklaşık 4 bin vatandaşını tahliye etmemesi tepkilere sebep olan İngiltere, çatışmaların 10’uncu gününde ilk tahliye uçuşunu gerçekleştirdi.

İngiltere Başbakanlığından yapılan açıklamaya göre, çocuklu aileler ile hasta ve yaşlılara öncelik verilen ilk tahliye uçağı Sudan’ın başkenti Hartum‘un kuzeyindeki Wadi Saeedna hava üssünden kalktı.

Kıbrıs adasının güneyindeki İngiliz üssü Akrotiri’ye ineceği açıklanan uçakta kaç yolcu bulunduğuna ilişkin bilgi paylaşılmazken bu gece iki tahliye uçuşunun daha gerçekleştirileceği ifade edildi.

Dışişleri Bakanlığından sabah saatlerinde yapılan açıklamada yalnızca havalimanına çağırılan vatandaşların evlerinden çıkması uyarısında bulunuldu, daha sonra bu uyarı, isteyen herkesin havalimanına gelmesi şeklinde değiştirildi.

İngiltere, 23 Nisan‘da Sudan’daki diplomatları ve ailelerini tahliye etmiş ancak ülkedeki İngiltere vatandaşı siviller kendilerine tahliyeyle ilgili bir bilgi gelmediğini belirterek, duruma tepki göstermişti.

Birçok ülke vatandaşını tahliye ederken İngiltere’nin vatandaşlarına “evden çıkmayın, haber bekleyin” uyarısı yaptığını belirten İngiliz vatandaşları, başka ülkelerin sağladığı tahliye imkanlarını da bu nedenle geri çevirdiklerini ifade etmişti.

İngiltere pasaportu taşıyan yaklaşık 4 bin kişinin Sudan’da bulunduğu tahmin ediliyor.

Sudan’da ordu ile HDK arasında çatışma

Sudan’ın başkenti Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan sabahı ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında silahlı çatışmalar başlamıştı.

Ordu ile HDK arasında “HDK’nin tamamen orduya katılmasını” öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan’ın, orduyla çatışan HDK’nin feshedilmesi ve devlete karşı isyancı güç ilan edilmesi kararı aldığını, bu esasa göre davranılacağını bildirmişti.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Sudan’daki çatışmalarda şimdiye kadar en az 459 kişinin yaşamını kaybettiğini, 3 bin 700’den fazla kişinin yaralandığını açıklamıştı.

 

 

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.