kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5869
EURO
34,8379
STERLIN
40,5336
BITCOIN
$64.531
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı az bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C

BBC Mütevelli Heyeti Başkanı’nın göreve getirilme süreciyle ilgili inceleme başlatıldı

BBC Mütevelli Heyeti Başkanı’nın göreve getirilme süreciyle ilgili inceleme başlatıldı
24.01.2023
0
A+
A-

BBC Mütevelli Heyeti Başkanı Richard Sharp’ın göreve seçilme süreci, kamu atamalarından sorumlu yetkili William Shawcross tarafından incelenecek.

İnceleme, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın talebi üzerine başlıyor.

Karar, Sharp’ın göreve getirilmeden kısa bir süre önce eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson’a 800 bin sterlin civarında kredi almak için kefil ayarladığı iddiaları üzerine alındı.

İddiayı ilk kez haberleştiren Sunday Times gazetesine göre Sharp, 2020 yılının sonlarında Johnson’ın 800 bin sterline yakın kredi başvurusunda kefil olması için multimilyoner Kanadalı iş insanı Sam Blyth’i önerdi.

Sharp, gazete haberinin ardından yaptığı açıklamada sadece insanları bir araya getirdiğini ve herhangi bir çıkar çatışmasının söz konusu olmadığını söyledi.

Johnson’ın sözcüsü ise eski başbakanın Sharp’tan herhangi bir finansal tavsiye almadığını belirtti.

Geçmişte yatırım bankası Goldman Sachs’ta üst düzey bankacı olarak çalışmış olan Sharp bu görüşmeden kısa bir süre sonra, Ocak 2021’de dönemin başbakanı Johnson tarafından BBC’nin yeni mütevelli heyeti başkanı tercihi olarak duyurulmuştu.

İddialar hem dönemin başbakanı Johnson hem de BBC’nin tarafsızlığını kamu adına denetlemekle sorumlu olan mütevelli heyetinin başkanı olan Sharp açısından çıkar çatışması tartışmasına neden oldu.

Atamaları denetlemekle sorumlu üst düzey kamu yetkilisi olan Shawcross, rolünün “kamuya açık atama sürecini denetlemek ve atamaların adil, açık ve liyakata göre yapılmasını sağlamak” olduğunu söyledi.

Başbakan Rishi Sunak tarafından incelemeyi yürütmekle görevlendirilen Shawcross, Medya, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’ndan ilgili belgeleri istedi.

İngiltere’de Merkez Bankası Başkanı veya BBC Mütevelli Heyeti Başkanı gibi bazı kamu görevlileri hükümet tarafından atanıyor .

Kamu atamalarından sorumlu yetkili William Shawcross, bu kamu atamalarını düzenlemekten ve bunların adil, açık ve şeffaf bir süreçten sonra liyakat esasına göre yapılmasını sağlamaktan sorumlu.

Sharp, BBC çalışanlarına Pazartesi günü gönderdiği elektronik posta mesajında, “liyakat çerçevesinde atandığına kesinlikle inandığını” ve yetkililerin de bunu doğruladığını söyledi.

BBC de kendi içinde Sharp’ın atanmasıyla ilgili sürecin çıkar çatışması oluşturup oluşturmadığının belirlenmesi için inceleme başlattı.

BBC Mütevelli Heyeti, kurumun gelir ve gideri ile tarafsız yayıncılığını kamu adına denetlemekle sorumlu.

İşçi Partisi’nin üst düzey yöneticilerinden Anneliese Dodds, Parlamento’ya ilettiği yazıda konu hakkında soruşturma başlatılmasını istemişti.

Johnson’ın 2020 sonlarında mali sıkıntılar yaşadığı bildirilmişti.

Sunday Times’ın haberinde o dönemde Sharp’ın 800 bin sterlinlik kredi alması için Johnson’a kefil ayarladığı iddia edildi.

Sharp, konuyla alakalı olarak kabine ve kamu personelinden sorumlu Devlet Bakanı Simon Case ile iletişime geçti.

Gazetenin aktardığına göre Sharp, kredinin kesinleşmesinden önce Blyth ve Johnson ile birlikte Başbakanlığın Londra dışındaki bir konutunda akşam yemeğinde bir araya geldi.

Sunday Times, böylesi kamu görevlerine atanan adayların, herhangi bir çıkar çatışmasını bildirmesi gerektiğini belirtiyor.

Sharp ise yayımladığı bir açıklamada, “Blyth’in talebi doğrultusunda, kabineden sorumlu bakanla basit bir iletişime geçmem dolayısıyla ve daha sonra da herhangi bir şekilde olaya dahil olmadığım için bir aykırılık yok” dedi.

Sharp

KAYNAK,PA MEDIA

Fotoğraf altı yazısı,Sharp, BBC Mütevelli Heyeti Başkanı olarak görevine Şubat 2021’de başladı.

Anneliese Dodds, Sunday Times’ın haberine atıfta bulunarak, Johnson’ın “daha sonra üst düzey bir kamu pozisyonuna atayacağı bir kişiden kredi çekme işini kolaylaştırmasını isteyerek” kuralları ihlal etmiş olabileceğinden endişe duyduğunu söyledi.

Dods, “şeffaflıktaki eksiklik” nedeniyle yaşananların “demokratik süreçleri baltalayarak bir tür karşılıklı ilişki izlenimi yaratabileceğini” söyledi ve bu nedenle de BBC yönetim kurulu başkanının atanma sürecini sorgulatabileceğini belirtti.

Boris Johnson ise, herhangi bir uygunsuz davranış iddiasını “tam bir saçmalık” olarak nitelendirdi.

Pazartesi günü Sky News’e konuşan Johnson şunları söyledi:

“Size şunu söyleyeyim, Richard Sharp iyi ve bilge bir adam ama benim kişisel mali durumum hakkında kesinlikle hiçbir şey bilmiyor.”

İngiltere Başbakanlık Ofisi de “kayırmacılık” iddialarını reddetti ve Başbakan Rishi Sunak, BBC atama sürecini “titiz” ve “şeffaf” olarak nitelendirerek savundu.

Sharp, pandemi sırasında hükümetin ticari kredi planı için ücretsiz danışmanlık yaptı ve Londra belediye başkanı olduğu süre boyunca Johnson’ın ekonomi danışmanıydı. Sharp ve Sunak, Goldman Sachs yatırım bankasında da birlikte çalıştılar.

İşçi Partisi lideri Keir Starmer, kredi tartışmasında “cevaplanması gereken ciddi sorular” olduğunu söyledi ve “bunu olabildiğince çabuk çözmemiz gerekiyor” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.