kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3350
EURO
35,1334
STERLIN
41,0673
BITCOIN
$70.857
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

BBC 100 Kadın 2022: ListedeTürk Dr Dilek Gürsoy’da yer aldı

BBC 100 Kadın 2022: ListedeTürk  Dr Dilek Gürsoy’da yer aldı
06.12.2022
0
A+
A-

BBC, 2022’de dünyanın en ilham veren ve etkili 100 kadını listesini açıkladı.

Bunlar arasında Billie Eilish gibi küresel müzik fenomeni, Ukrayna’nın ‘First Lady’si Olena Zelenska, aktris Priyanka Chopra Jonas ve Selma Blair, ‘Rus popu çariçesi’ Alla Pugacheva, İranlı tırmanma sporcusu Elnaz Rekabi, üç adım atlamada rekor sahibi atlet Yulimar Rojas ve Ganalı yazar Nana Darkoa Sekyiamah gibi isimler bulunuyor.

Bu yıl 100 Kadın sezonunun 10’uncu yılı. Bu nedenle son 10 yılda kaydedilen gelişmeleri gözden geçiriyoruz. Kadın lider sayısı artmış ve ‘MeToo’ hareketi gibi kadın hakları bakımından önemli adımlar atılmış olsa da, dünyanın birçok ülkesinde kadınlar hâlâ alınacak çok yol olduğu kanısında.

Liste, 2022’de dünyanın çeşitli bölgelerinde çatışmaların merkezinde kadınların rolünü gösteriyor: İran’da değişim talep eden kadın protestocular, Ukrayna ve Rusya’daki çatışma ve direnişin kadın yüzleri gibi. İlk kez bu yıl, geçmiş yıllarda 100 Kadın listesine girmiş kişilerden, kendi adaylarını sunmalarını da istedik.

100 Kadın nedir?

BBC 100 Kadın listesi her yıl dünyanın en ilham verici ve etkili 100 kadınını içeriyor. Bu kadınların yaşamları ve hikayelerine odaklanan belgesel, makale ve röportajlara yer veriyoruz.

BBC 100 Kadın’ı Instagram, Facebook ve Twitter’dan takip edebilirsizniz. #BBC100Women etiketiyle düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.

100 Kadın listesi nasıl oluşturuldu?

BBC’nin 100 Kadın ekibi, kendi toparladıkları ve BBC’nin Dünya Servisi’ne bağlı dil servislerinden önerilen isimlerden oluşan bir uzun liste hazırladı. Son 12 ayda bu kişiler hakkındaki veya onların etkilediği haberlere bakıldı; hakkında haber çıkmamış olsa da etkileyici hikayeleri olan, önemli bir iş başarmış, toplumu etkilemiş kişiler değerlendirildi. Ardından, listedeki adayların bu yılın temasına, son 10 yılda farklı alanlarda kaydedilen gelişmelere uygunluklarına bakıldı.

Fikir ayrılıklarına yol açan (üreme hakları alanında olduğu gibi bir kadın açısından gelişme, bir diğeri için gerileme anlamına gelebilecek) konular incelendi ve kendileri değişim yaratan kadınlar aday gösterildi. İsimler seçilirken ayrıca bölgesel temsiliyet ve tarafsızlık gözetildi.

Bazı isimler, kendilerini ve ailelelerini korumak amacıyla, BBC’nin Yayın Politikası ve güvenlik kuralları çerçevesinde ve kendi rızaları alınarak ya anonim ya da soyadı olmaksızın listede yer alıyor.

Dilek Gürsoy, Almanya

Kalp cerrahı

Almanya’da Türk göçmen bir ailenin çocuğu olarak doğan Dr. Dilek Gürsoy, önde gelen bir kalp cerrahı ve yapay kalp uzmanı. Almanya’da Forbes dergisi ona kapağında yer vermiş ve Avrupa’da yapay kalp nakli yapan ilk kadın cerrah olarak övgüyle söz etmişti.

On yılı aşkın bir süre yapay kalp üzerine araştırmalara öncülük etti. Bunu, organ bağışı oranının düşük olması nedeniyle organ nakline alternatif arayışıyla ve özellikle kadın anatomisine odaklanarak yaptı. Hayat hikayesini kitaplaştırdı (‘Buradayım Çünkü İyiyim’). Şimdi de özel kalp kliniğini açma sürecinde.

Haber:BBC Türkçe

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.