kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5289
EURO
34,9614
STERLIN
40,7026
BITCOIN
$64.339
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Kapalı
10°C
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

BP, yılın üçüncü çeyreğinde kârını ikiye katladı: 8,2 milyar dolar

BP, yılın üçüncü çeyreğinde kârını ikiye katladı: 8,2 milyar dolar
01.11.2022
0
A+
A-

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgale başlamasıyla birlikte enerji fiyatları dünya çapında hızla artarken, İngiltere merkezli enerji devi BP yılın üçüncü çeyreğinde 8,2 milyar dolar kâr ettiğini açıkladı. Şirket, geçen yılın aynı döneminde elde ettiği kârı ikiye katlamış oldu. BP, İngiliz hükümetinin yüksek kâr elde eden büyük gaz ve petrol şirketlerine yönelik ek vergi uygulaması nedeniyle 800 milyon dolar vergi ödeyecek.

2021 yılının ilk dokuz ayında 8,7 milyar dolar kâr eden BP’nin bu yılki dokuz aylık kârı ise 22,8 milyar dolara yükseldi.

BP’nin kârındaki bu yüksek artışıyla birlikte, İngiliz hükümetine, enerji şirketlerine yönelik vergileri artırması için yeni çağrılara yol açabileceği düşünülüyor.

Bir diğer enerji firması Shell ise bu yıl Nisan-Haziran döneminde kâr oranını önceki çeyreğe göre yüzde 26 arttırdığını ve rekor seviyeye ulaştığını açıklamıştı. Hollanda ve İngiltere merkezli petrol ve doğal gaz devi, yılın ikinci çeyreğinde 11,5 milyar dolarlık kâr elde ettiğini duyurmuştu. Shell geçen hafta yaptığı açıklamada, yaptığı milyonlarca sterlinlik yatırım nedeniyle İngiltere’de herhangi bir ek kazanç vergisi ödemediğini açıkladı. Şirket, gelecek yıldan itibaren bu vergiyi ödemeyi beklediğini bildirdi.

BP, ek kazanç vergisi ödemeye hazırlansa da, yüzde 10 oranında artıracağı temettü ödemesiyle hissedarlarına bir destek sağlayacak. Ayrıca 2,5 milyar dolarlık bir miktarı da hisselerini geri satın almak için ayıracak. Şirketin üçüncü çeyrekteki kârı, beklenenin oldukça üzerinde gerçekleşti. Ancak toptan petrol fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle de bir önceki çeyreğe göre düşüş gösterdi. Koronavirüs önlemlerinin gevşetilmesiyle birlikte artmaya başlayan benzin ve gaz fiyatları, Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgale başlamasıyla birlikte daha da arttı. Bu artış enerji şirketlerine büyük kazançlar sağladı.

ABD Başkanı Joe Biden, Pazartesi günü yaptığı açıklamada petrol devlerine “savaş vurgunculuğunu” bırakın çağrısı yaptı.

“Üretimi artırıp Amerikalıların maliyetlerini azaltmalarına yardımcı olun” diyen Biden, aksi takdirde petrol şirketlerinin yüksek vergilerle karşılaşacağı tehdidinde bulundu.

Enerji fiyatlarındaki artış hem şirketler hem de haneler için doğal gaz ve elektrik faturalarındaki artışı da beraberinde getirdi.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.