kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3154
EURO
35,1147
STERLIN
40,9576
BITCOIN
$71.138
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

İngiltere’de sağlık sistemi ekonomiye de darbe vuruyor

İngiltere’de sağlık sistemi ekonomiye de darbe vuruyor
21.10.2022
0
A+
A-

İngiltere, başta enerji krizi ve yüksek enflasyon olmak üzere birçok ciddi sorunla karşı karşıya. Bu sorunları gidermek amacıyla radikal önlemlerle iş başı yapan Başbakan Liz Truss, kamuoyunun ve diğer ekonomilerin desteğinden yoksun kalınca, sorunlara bir finans krizini de eklemiş oldu ve bugün itibariyle görevinden istifa ettiğini açıkladı. Eğer İngilizler, Truss’un istifasıyla yeni bir başlangıç yapamazlarsa, İngiltere ekonomisini daha zor günlerin beklediği kesin gibi gözüküyor.

Edinburgh Üniversitesi’nde Küresel Halk Sağlığı Başkanı olan Prof Devi Sridhar, The Guardian’da kaleme aldığı yazıyla, İngiltere’nin önemli bir sorununa daha dikkat çekiyor: Sağlıksız iş gücü. Artan sayıda uzun vadeli rahatsızlığı olan insanlarla başa çıkmak için hükümetin çok az sayıda girişimi olduğunu belirten Sridhar, eski sağlık sekreteri Jeremy Hunt’ın Bakan olarak atanmasını ise olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Prof Sridhar, sağlıklı bir iş gücünün sağlıklı bir ekonomi anlamına geldiğini söylüyor. Sridhar, İngiltere’nin ise bu kadar fazla sayıda hasta insanı tedavi etmek için yeterli girişimde bulunmadığının altını çiziyor.

Ne istihdam ediliyorlar ne iş arıyorlar

İngiltere’de artan sayıda uzun vadeli hastalığı olan insanlarla başa çıkmak için çok az girişim bulunuyor. Eski sağlık sekreteri Jeremy Hunt’ın Bakan olarak atanması, İngiliz ekonomisinin karşı karşıya olduğu en büyük sorunlardan biri göz önüne alındığında, özellikle zamanında bir girişim olarak gözüküyor. Çünkü İngiltere’de ekonomik olarak aktif olmayan çalışma çağındaki yetişkinlerin sayısı giderek artıyor; yani ne istihdam ediliyorlar ne de iş arıyorlar çünkü uzun süreli hastalıklarla boğuşuyorlar. Uzun süreli hastalık ise iki temel faktör tarafından yönlendiriliyor: Uzun süreli Kovid ve insanların Ulusal Sağlık Sistemi (National Health Service – NHS) bakımına erişene kadar hastalanması.

Kovid-19 için ölüm oranı aşılama ve tedaviler yoluyla önemli ölçüde düşerken, salgın hala kronik hastalıkların nedenini oluşturuyor. Enfekte olanların tahminen yüzde 5.5’inde yorgunluk, tekrarlayan ateş, bilinç bulanıklığı ve kalp, akciğer ve böbrek hasarı gibi zayıflatıcı semptomlar bulunuyor. Lancet’te yakın zamanda yapılan bir araştırma, uzun süreli Kovid’li kişilerin yaklaşık yüzde 22’sinin sağlık sorunları nedeniyle çalışamadığını ve diğer yüzde 45’inin daha az çalışma saatleri almak zorunda kaldığını tahmin ediyor. Araştırmaya göre, birçok ülkede her üç ayda bir Kovid dalgaları görülmeye başlayacak ve bu da daha fazla insanın kronik hastalığa yakalanmasına ve iş gücünden ayrılmasına neden olacak.

Ameliyat için aylarca sıra bekleniyor

Diğer önemli faktör ise zamanında NHS bakımına erişememe olarak öne çıkıyor. İnsanlar ameliyat ve özel hizmetler için aylarca sıra bekliyor. Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisi (Office for National Statistics – ONS) verileri, hastalık veya engellilik gibi sağlıkla ilgili bir durum nedeniyle önceki işini bırakanların yüzde 35’inin NHS bekleme listesinde olduğunu gösteriyor. NHS, ihtiyaç duyulan bakımın hacmi ve kalitesiyle başa çıkamıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.