kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$63.492
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı az bulutlu
11°C
LONDRA
11°C
Parçalı az bulutlu
Pazar Parçalı bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

İngiltere yeni Avrupa ulusları kulübüne katılmayı düşünüyor

İngiltere yeni Avrupa ulusları kulübüne katılmayı düşünüyor
20.09.2022
0
A+
A-

İngiltere, önümüzdeki ay yeni bir Avrupa siyasi “uluslar kulübüne” katılıp katılmama konusunu değerlendiriyor.

“Avrupa Siyasi Topluluğu”nun ilk toplantısı Ekim ayı başlarında Prag’da yapılacak.

Downing Street, Başbakan Liz Truss zirveye katılmayı taahhüt etmeden ve nihai bir karar verilmeden önce zirveyle ilgili daha fazla ayrıntı görmek istiyor. Avrupa Siyasi Topluluğu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından savunulan bir fikirdir. Mayıs ayında bunu işbirliği için “yeni bir alan” olarak önerdi. Macron, grubun güvenlik, enerji ve ulaşımın yanı sıra insanların, özellikle de gençlerin hareketini tartışabileceğini öne sürdü.

Geniş amaç, 27 AB üye devletinin ötesine geçen bir forum kurmaktır. Benzer fikirler onlarca yıldır ortalıkta dolaşıyordu ancak bu, Brexit’ten bu yana böyle bir forum için ilk büyük hamle. İngiliz yetkililerin, toplantıya AB ülkeleri veya kurumlarının çok fazla hakim olmayacağına dair güvence aradıkları söyleniyor. İngiltere, AB dışından diğer “büyük oyuncuların” katılımını görmek isteyecektir.

27 AB üyesinin yanı sıra İngiltere, Ukrayna, Norveç, İsviçre ve Türkiye de davet edilecek. İzlanda, Lihtenştayn, Moldova, Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan ile birlikte altı Batı Balkan ülkesinin de davet edilmesi muhtemel. AB yetkilileri BBC’ye, resmi davetlerle birlikte başkentlere bir “tarihi kaydet” notunun gönderildiğini söyledi. Ancak yanıt vermeden önce İngiltere’nin Ukrayna hükümetine ve savunma amaçlı askeri ittifak NATO’ya danışmak istediğine dair işaretler var. “Avrupa Siyasi Topluluğu”nun açılış toplantısı 6 Ekim’de Çek başkenti Prag’da yapılacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.