kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3290
EURO
35,0728
STERLIN
41,0294
BITCOIN
$70.450
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Orta şiddetli yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

İngiliz medyası, “Londra, gizli foruma para desteği sağlıyormuş” başlıklarını kullanarak yeni bir tartışma başlattı.

İngiliz medyası, “Londra, gizli foruma para desteği sağlıyormuş” başlıklarını kullanarak yeni bir tartışma başlattı.
10.08.2022
0
A+
A-

İngiltere ile Türkiye arasında 2011’den beri düzenlenen Tatlıdil Forumu ile ilgili yeni açıklamalar İngiliz kamuoyunda gündem oldu. İngiliz medyası, “Londra, gizli foruma para desteği sağlıyormuş” başlıklarını kullanarak yeni bir tartışma başlattı.

İlk olarak 2011 yılında düzenlenen ve daha sonra da hem İngiltere hem de Türkiye’de gerçekleşen Tatlıdil Forumu ile ilgili dikkat çekici iddialar İngiliz kamuoyunun gündemine oturdu.

İngiltere’nin sol eğilimli köklü gazetelerinden Morning Star, İngiliz Dışişleri Bakanlığı’nın bu foruma gizlice maddi destek sağladığını yazdı. “Ankara yönetimine destek sağlamak” için bu etkinliklerin yapıldığını yazan İngiliz medyası, İngiliz hükümetinin ise bu konuda yöneltilen sorulara yanıt vermediğini aktardı.

ERDOĞAN VE CAMERON İLE BAŞLAMIŞTI

İngiliz merkezli Declassified UK’e dayandırılan haberde, 2011 yılında dönemin İngiltere Başbakanı David Cameron ve dönemin başbakanı Erdoğan’ın katılımıyla ilk kez gerçekleştirilen etkinliğin detayları da paylaşıldı. İki ülke arasındaki ilişkileri geliştirerek kuvvetlendirmeyi amaçlayan etkinliğin eş başkanları arasında eski dışişleri bakanı Jack Straw olduğu belirtilirken son dönemde adı seks skandallarıyla ağrıyan İngiliz Kraliyet ailesi üyesi Prens Andrew’un da kuruluşun başında yer aldığı aktarıldı.

Her yıl düzenlenen iki günlük etkinliğe İngiltere’den üst düzey siyasetçiler, bakanlar, kraliyet ailesi üyeleri ve iş insanlarının gittiği belirtilirken, her yıl toplantı alanının İngiltere ya da Türkiye arasında değiştiği de belirtildi.

17.700POUND ÖDENMİŞ

İngiliz medyası, 2022’de İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın 11.700 pound para ödediğini de yazdı. İngiliz bakanlık, “Tatlıdil Forumu bir hükümet kurumu olmadığı için bu konuda soruları yanıtlayamayız” açıklamasını yaptı. Açıklamada, bu fonun kimler tarafından finanse edildiği ya da konferansın nerede yapılacağı da duyurulmadı.

Öte yandan yapılan resmi açıklamada, “Türkiye, İngiltere’nin kritik bir partneri ve önemli bir NATO müttefiki. Tatlıdil Forumu bir hükümet kurumu değil. İngiltere Dışişleri Bakanlığı sınırlı finansal destek sağlıyor” denildi. Tatlıdil Forumu’nun kurucuları arasında İngiltere’nin en büyük iki silah şirketi BAE Systems ve Rolls Royce ile birlikte Shell ve BP gibi petrol şirketlerinin de olduğunu Declassified UK yazdı.

“PRENS ANDREW İYİ İŞ ÇIKARIYOR”

İngiltere’nin eski Dışişleri Bakanı Alan Duncan, Prens Andrew’un oluşumun başında olduğunu söylerken, “O çok iyi bir iş çıkarıyor” demişti. İngiliz medyasının aktardığı haberde Duncan, Andrew ile Erdoğan’ın 2017’de ikili görüşme yaptığını ve 2018’de düzenlenen gala yemeğinde de Prens Andrew’un yer aldığını da aktardı.

İngiliz yetkililer Prens Andrew’un Tatlıdil Forumu’ndaki rolü ile ilgili resmi bir açıklama yapmadı. ABD’li iş insanı Jeffrey Epstein ile yakınlığıyla tanınan ve 2014’te reşit olmayan bir kızla cinsel ilişkiye girdiği iddia edilen Prens Andrew, son dönemde İngiliz kraliyet ailesinden uzaklaştırılmıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.