kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4884
EURO
34,7733
STERLIN
40,6102
BITCOIN
$62.532
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cuma Hafif yağmur
10°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazar Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C

İngiliz Ulusal Güvenlik şefi uyardı: ‘Yanlışlıkla nükleer savaş çıkabilir’

İngiliz Ulusal Güvenlik şefi uyardı: ‘Yanlışlıkla nükleer savaş çıkabilir’
28.07.2022
0
A+
A-

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali Doğu ve Batı arasında ipleri kopma noktasına getirirken, İngiltere’nin ulusal güvenlik şefi Stephen Lovegrove, olası bir ‘nükleer savaş riski’ konusunda uyardı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde beşinci ay geride kalırken, yapılan açıklamalar ‘nükleer çatışma’ riskini de bir kez daha gözler önüne serdi.

İngiltere’nin ulusal güvenlik şefi Stephen Lovegrove, dünyanın yeni ve ‘tehlikeli bir çağa’ girdiğini belirtirken, Batı’nın Çin veya Rusya’yla ‘yanlışlıkla’ nükleer bir savaşa girme tehlikesi olduğunu söyledi. Lovegrove, Batı’nın Çin ve Rusya ile iletişimini kestiğini vurgularken, bu durumun Çin veya Rusya’yla ‘yanlışlıkla’ nükleer bir çatışma başlatma riskini doğurduğunu açıkladı.

Lovegrove, siyasette çok yoğun olarak kullanılan ‘arka kapı’ diplomasisinin de bozulduğunu söyledi. Lovegrove, kapalı kapılar ardından yapılan görüşmelerden çok asker gücün ön plana çıkarılmak istendiğini öne sürdü.

‘YANLIŞLIKLA’ ÇATIŞMA BAŞLAYABİLİR

Tam da bu siyasi iklimin içinde yaşadığımız günlerde İngiltere’den gelen açıklama korkuları daha da büyüttü. Ülkenin ulusal güvenlik danışmanı, Batı’nın iki ülke ile ‘iletişimin kesilmesi’ nedeniyle Çin veya Rusya’yla ‘yanlışlıkla’ nükleer bir çatışma başlatma riskiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyardı.

Lovegrove, teknolojideki ilerlemelerin silahları daha ölümcül ve kolay erişebilir hale getirdiğini belirtirken, bu durumun güvenlik düzeninde değişikliğe neden olduğunu vurguladı ve ‘dikkatli olunması’ çağrısında bulundu.

‘DİYALOG ALANI YARATILMALI’

Washington DC’deki Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi’ne hitaben yaptığı konuşmada Lovegrove, NATO’nun ‘stratejik istikrarının risk altında olduğunu’ da vurguladı.

Soğuk Savaş döneminde dünyanın iki kutuplu düzenine atıfta bulunan İngiliz Güvenlik Şefi, “NATO ve SSCB’nin yekpare blokları ortak bir doktrin anlayışına ulaşabildiler. Bu bize nükleer savaşa giden yoldan dönüldüğü konusunda güven verdi. Ancak bugün, durum farklı. Bizi tehdit edebilecek Çin gibi bir ülkeyle aynı temellere sahip değiliz. Bu yüzden diyalog alanı yaratmalıyız. İngiltere, ABD Başkanı Biden’ın Çin ile önemli bir adım olarak önerdiği görüşmeleri güçlü bir şekilde desteklemektedir.” dedi.

Çin’i hedef gösteren Lovegrove, “Çin’in cephaneliğindeki nükleer silah sistemlerinin hem sayısını hem de türünü artıracak nükleer modernizasyon programı hakkında net endişelerimiz var” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.