kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3544
EURO
35,1415
STERLIN
40,9795
BITCOIN
$71.297
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

Teknoloji sokaklarda kadınları korumaya nasıl yardımcı olur?

Teknoloji sokaklarda kadınları korumaya nasıl yardımcı olur?
22.03.2022
0
A+
A-

Kadınların çoğu gece sokağa çıktığında kendilerini güvende hissetmiyor. Peki bu konuda elektronik uygulamalardan faydalanmaları mümkün mü? İngiltere’de yapılan çalışmalardan örnekler.

Dünyanın her yerinde pek çok kadın kendilerini sokakta güvende hissetmiyor.

İngiltere’nin Ulusal İstatistik Ofisi ONS’e göre, ülkedeki kadınların yarısı hayatında en az bir kez karanlıkta tek başına yürürken ürktüğünü söylüyor.

Kadınlar böyle durumlarda arkadaşlarını aramak ya da WhatsApp uygulamasından konumlarını paylaşmak gibi önlemler almaya çalışıyor.

Peki teknoloji kadınların kendilerini sokakta daha güvende hissetmelerine yardımcı olabilir mi? Bu konuda İngiltere’de yapılan çalışmalar neler?

İngiltere’de 2021’de 33 yaşındaki Sarah Everard’ın, bir polis memuru tarafından tecavüze uğradıktan sonra, 28 yaşındaki ilkokul öğretmeni Sabina Nessa’nın da bir arkadaşıyla buluşmaya giderken parkta öldürülmesi büyük yankı uyandırmıştı.

Bu iki cinayetten sonra, WalkSafe (Güvenli Yürü) adlı uygulamaya gösterilen ilgi arttı. WalkSafe şu anda İngiltere’de en hızlı yayılan güvenlik uygulaması.

Kurucusu Emma Kaye kendisi de tacize uğradıktan sonra böyle bir uygulama geliştirmiş.

“Uygulamamızın ilgi görmesi bizim için tabii ki sevindirici. Ama gönül isterdi ki böyle bir uygulamaya gerek olmasın. Kimse güvenlik uygulamalarına ihtiyaç duyulan bir dünyada yaşamak istemez. Fakat maalesef böyle bir ihtiyaç var” diyor.

WalkSafe’e yakında, aileleri ile arkadaşlarının, kullanıcıların nerede bulunduğunu izleyebileceği bir uydu seyir sistemi özelliği de eklenecek. Ama şu anda en çok ilgi gören özelliği, son zamanlardaki suç verilerine bakarak, kullanılabilecek en güvenli güzergahı gösteren bir harita sunması.

Kaye, “Uygulamamız, talihsiz bir olay olduğunda alınacak önlemlerden çok, böyle olayları önlemeye yönelik” diyor.

“Londra Emniyet Müdürlüğü’nden eski üst düzey polis dedektifleri ve suç uzmanları verileri inceliyor ve kullanıcılara bilgi verecek kategorilere ayırıyor. Kullanıcılar, işlenen suçların dağılımına bakarak suç oranı yoğun alanları görebiliyor ve daha güvenli yolları tercih ediyor.”

WalkSafe uygulaması 2021’in Mart ayında ortaya çıkmasından bu yana yaklaşık 600 bin kişi tarafından indirildi.

Akıllı saat

Bath Üniversitesi’ndeki araştırmacılar da fiziksel olarak uygulamalara bakmanın güç olacağı anlar için kendiliğinden devreye girebilecek güvenlik ürünleri üzerinde çalışıyor.

Araştırmacılar kadınlar için Epowar adında bir akıllı saat uygulaması geliştirdi. Uygulama, nabız ve vücut hareketlerine bakarak kullanıcının sıkıntıda olduğunu tespit edince otomatik olarak alarm sinyalleri veriyor.

Uygulamanın kurucularından E-J Roodt adındaki öğrenci, bir akşam iyi aydınlatılmamış bir parkta koşuya çıktığında saldırıya uğramaktan endişelenince aklına böyle bir fikir geldiğini söylüyor.

E-J Roodt, “Akıllı saatlerin kalp krizini belirlemekte kullanıldığını görünce, bu teknolojinin kadınların güvenliğini sağlamak için de kullanılabileceğini düşündüm” diyor.

Uygulama yapay zekadan yararlanarak, kullanıcının sıkıntı içinde olduğunu belirliyor ve yalnız başına koşarken ya da yürürken saldırıya uğrarsa, alarm veriyor.

Roodt, “Bu uygulamanın yüklendiği akıllı saatlerin kadınların zorla tutulması veya boğuşması halinde başkalarının dikkatini çekebileceğini düşündük. Burada önemli olan alarmın otomatik olması. Telefonlardaki geleneksel tecavüz alarmları veya panik uygulamalarının aksine, saldırganın bunu durdurmaya zamanı olmaz” diyor.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.