kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5108
EURO
34,9455
STERLIN
40,8015
BITCOIN
$64.154
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cuma Parçalı bulutlu
11°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Haberiniz olmadan vatandaşlıktan çıkartılabilirsiniz

Haberiniz olmadan vatandaşlıktan çıkartılabilirsiniz
29.12.2021
0
A+
A-

TARTIŞMALI göçmenlik karşıtı politikaları ve söylemleri ile gündemde olan İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, vatandaşlık ve sınır yasasında değişiklik yaparak, İngiliz vatandaşlığının sonlandırılmasını kolaylaştırmak istiyor. Vatandaşlık ve sınır yasasına eklenen yeni madde, İçişleri Bakanlığı’na, vatandaşlıktan habersiz çıkartma yetkisinin yanı sıra bu yetkiyi geriye dönük olarak kullanma hakkı da veriyor.

YENİ DÜZENLEME İTİRAZ HAKKINI DA ORTADAN KALDIRIYOR

Temmuz ayında Avam Kamarasında görüşülmeye başlanan ve Kasım ayında güncellenerek rapor aşamasına geçen vatandaşlık ve sınır yasasına eklenen dokuzuncu madde, hükümetin vatandaşlıktan çıkarılanlara bildirim yapma zorunluluğunu kaldırıyor. Bildirim yapmanın pratik olarak mümkün olmaması, ulusal güvenlik, diplomatik ilişkiler ya da kamu çıkarları için gerekli haller durumunda, hükümet vatandaşlıktan attığına bildirim yapmak zorunda da olmayacak. Burada sıralanan gerekçelere dayandırılarak ortadan kaldırılan bildirim yapma zorunluluğu geçmişe dönük olarak da kullanılacak. Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten öncesi için de geçerli kılınacak uygulama nedeniyle itiraz hakkı da ortadan kaldırılmış oluyor. Hukuk kuruluşu Reprive’in direktörü Mayo Foa, vatandaşlık ve sınır yasasına eklenen bu maddenin, Priti Patel’e gizlice vatandaşlıktan çıkarma için benzeri olmayan yetkiler verdiğine ve itiraz hakkını ortadan kaldırdığına dikkat çekti. Foa, ‘‘Bu rejime göre hız yapmakla suçlanan birisi, vatandaşlıktan çıkarılan birisinden daha fazla hakka sahip, bu da hükümetin hukukun üstünlüğüne ne kadar saygılı olduğunun göstergesi’’ ifadeleri ile yapılmak istenen değişiklikteki hukuksuzluğunun boyutunu gözler önüne serdi.

Irk İlişkileri Enstitüsü Başkan Yardımcısı Frances Webber de, yapılmak istenen değişikliği, ‘‘Bu yasal değişiklik, belirli bir grup vatandaşa, Birleşik Krallık’ta doğup büyümüş olsanız ve gidecek başka bir yeriniz olmazsa dahi ömür boyu bu ülkede göçmen olarak kalacaksınız mesajı veriyor. Vatandaşlıklar ve dolayısıyla tüm haklar tehlikede’’ sözleri ile eleştirdi. Webber, tepkisini de ‘‘Çoğunlukla etnik azınlıklara mensup Britanya doğumlu çifte vatandaşları kapsayan vatandaşlıktan çıkarma önlemleri üzerine inşa edilen düzenleme, asıl olarak Müslüman İngiliz vatandaşlara karşı kullanılıyor. Uluslararası insan hakları yükümlülükleri ve en temel adil olma normları hiç rahatsızlık duyulmadan deliniyor’’ ifadesi ile dile getirdi.

2005’DE BERİ UYGULAMADA OLAN YASANIN KAPSAMI SÜREKLİ GENİŞLETİLİYOR

İngiltere İçişleri Bakanlığı’na (Home Office) vatandaşlıktan çıkartma yetkisi 2005 yılında Londra’da gerçekleştirilen bombalı saldırıların ardından verildi. Vatandaşlıktan çıkartma yetkisi en çok Thresa May’in İçişleri Bakanı olduğu 2010 ila 2016 yılları arasında kullanıldı. Düzenli aralıklarla yapılan değişikliklerle, ilk olarak 2014 yılında kapsamı genişletilen yasanın uygulanması önündeki zorluklar tek tek ortadan kaldırıldı. İstatistikler, 2016 yılına kadar 14 olan vatandaşlıktan çıkartılanların sayısının 2017 yılında 104’e çıktığını gösteriyor.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.