kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3770
EURO
35,0164
STERLIN
40,9528
BITCOIN
$70.210
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
12°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Xmas ve Yeni Yıl’da hijyen puanına dikkat!

Gıda Standartları Ofisi yaklaşan Christmas ve yeni yıl öncesi vatandaşların hijyen ratinglerine dikkat etmeleri konusunda uyardı. Açıklamada bin 729 işletmenin ratinginin 0 ila 1 olduğunu belirtildi.

Xmas ve Yeni Yıl’da hijyen puanına dikkat!
Gıda Standartları Ofisi yaklaşan Christmas ve yeni yıl öncesi vatandaşların hijyen ratinglerine dikkat etmeleri konusunda uyardı.
Londra'da yiyecek hijyen puanları

Haringey’de hijyen notları yüksek, Hackney’de düşük çıktı

İngiltere Gıda Standartları Ofisi (Food Standards Agency – FSA) yaklaşan Christmas ve yeni yıl öncesi, dışarda kutlama yapmaya hazırlanan vatandaşları, gitmeyi planladıkları işletmelerin hijyen ratinglerine dikkat etmeleri konusunda uyardı.

Kurumdan yapılan açıklamada ‘Gıda Hijyen Ratingi Uygulaması’ ile tüketicilerin, yemek ve içecek sunan işletmelerin, hijyen durumlarına ilişkin bilgilere kolaylıkla ulaşabilecekleri vurgulandı. Restoran, pub, kafe, takeaway, otel ve supermarket gibi gıda satışı yapılan işletmelerin tamamının, lokal otoritelerce denetlendiğini belirten FSA, Aralık ayında işyeri ve aile kutlamaları için sık sık dışarı çıkan vatandaşların, food.gov.uk/ratings internet adresi üzerinden, gitmeyi planladıkları işletmelerin hijyen notlarını görebilecekleri bildirildi.

GIDA İŞLETMELERİ BELEDİYELER TARAFINDAN DENETLENİYOR

FSA’in yaklaşık beş yıl önce başlattığı rating uygulaması ile gıda satan işletmeler temizlik ve sağlık standartlarına uygunluklarını gösteren kartları camlarına asmaya başlamışlardı. Kurumun, yerel yönetimlerle işbirliği yaparak başlattığı uygulama ile gıda işletmeleri, hijyen, ürün muhafazası ve tazeliği gibi bir çok alanda denetimlerden geçirilerek 0 ila 5 arasında puanlanıyor. 5 ile derecelendirilenler en yüksek hijyen standartlarını uygulayan işyerleri olurken, işletmelerden, hijyen notlarını gösteren kartları, görünebilecek yerlere asmaları isteniyor.

Puanlamaya göre ‘0’ işletmenin acil olarak müdahaleye ihtiyacı olduğunu, ‘1’ büyük ölçüde iyileştirmeler gerektiği anlamına gelirken, ‘2’ söz konusu gıda işletmesinin düzeltmeler yapması gerektiği ve bu konuda uyarıldığını gösteriyor.

Hijyen ratinginde ‘3’ notu genel olarak işletmenin temiz ve kurallara uygun çalıştığını ifade ederken, ‘4’ ve ‘5’ puanları da işyerindeki hijyen koşullarının azami derecede sağlanması olarak değerlendiriliyor.

Öz Cırrık

Palmers Green’de hizmet veren Öz Cırrık Resturant’ın sahibi Hüseyin Aksoy, kısa bir süre öncesine kadar hijyen ratingi ‘1’ olan restoranının, Eylül ayından bu yana en yüksek not olan ‘5’ ratinge sahip olmasının çarpıcı hikayesini anlattı.

Dönemsel ve yıllık periyotlarda, bağlı bulundukları belediyelerin ‘Ticaret Standartları Dairesi’ne (Trading Standart Office) bağlı elemanlarca denetlenen gıda işletmeleri, yemeklerin hazırlanması ve muhafazası ile pişirme ve yeniden ısıtılması konusunda inceleniyorlar. Ayrıca işyerinde bulunan ekipmanların temizliği, havalandırma, tuvalet ve müşterilerin kullanımına yönelik noktaların temizliği gibi alanlar kontrol edilirken,  işletmelerin yönetici ve çalışanları da çalışma koşulları açısından denetleniyorlar.

İşletmeler, denetimlerin tamamlanmasının ardından, cama asacakları not durumlarını gösteren bir çıkartma ile birlikte mektup alıyorlar. 14 gün içinde belirtilen nota itiraz edilmemesi halinde,  hijyen ratingi web sitesi üzerinden yayınlanıyor.

LONDRA’DA HİJYEN STANDARTLARI  DAHA DÜŞÜK

Tüketicilere yemek için gittikleri işletmeleri değerlendirebilmesi ve gıda zehirlenmelerinin önlenmesini hedefleyen FSA, her yıl milyonlarca insanın tükettiği gıdalardan dolayı zehirlendiği veya rahatsızlandığını beyan ettiğine dikkat çekiyor.

Verilere göre başkent Londra’da 3 bin 112 restoran, hijyen koşullarını düzeltmeleri için uyarılmış durumda. Bu işletmelerden bin 729’unun ratinginin 0 ila 1 olduğunu belirten FSA, Londra’daki kötü hijyen notuna sahip işletmelerin sayısının, ülke ortalamasının iki katı fazla olduğunu kaydediyor.

Geçen yıl İngiltere’nin en popüler tüketici internet sitelerinden Which tarafından yapılan bir araştırma, Güney Londra’da bulunan Bexley bölgesinin Britanya’nın hijyen ratingi en düşük gıda işletmelerine sahip olduğunu ortaya koymuştu. Site, iki bin bölgede bulunan işletmeleri kıyaslayarak yaptığı araştırmada, hijyen standartı en yüksek işletmelerin ise Birmingham’da bulunduğunu kaydetmişti.

Araştırmada, restoran kategorisinde değerlendirilen ve ülke genelinde 40 işyeri bulunan La Tasca ile 83 zincirli Little Chefs işletmelerinin pek çok şubesinin de standartların altında çıktığı ortaya çıkmıştı. Take away zincirleri Chicken Cottage ve Dixy Chicken işletmelerinin de en az yüzde 20’si hijyen ratingi düşük bulunmuştu.

HARİNGEY’DE HİJYEN NOTLARI YÜKSEK

Başkent Londra gıda sektörünün en önemli dinamiklerinden birisi haline gelen  Türkiye ve Kıbrıslı Türk girişimcilere ait işletmeler arasında da çok sayıda hijyen ratingi düşük işletme yer alıyor. Toplumumuzun yoğun yaşadığı Enfield bölgesinde bulunan gıda işletmelerinin yüzde 20’sinden fazlasının,düşük hijyen ratinglerine sahip oldukları belirlenirken, bunlar arasında Türk restoran  ve takeawayler de bulunuyor.

hijyenEnfield’de halen 350 restoranın hijyen ratingi ‘0’ veya ‘1’ seviyesinde. İşletmelerimizin yoğun olduğu bir diğer bölge olan Haringey’de ise, gıda işletmelerinin toplam yüzde 75’i, ‘4’ veya ‘5’ notuna sahip bulunuyor.

Londra Gazete’nin görüştüğü işletme sahipleri, denetimler sırasında İngilizce sıkıntısı nedeni ile görevlilerle anlaşma problem yaşadıklarını ve yazışmalar ile yeni uygulamaları takip etmekte zorlandıklarını vurguluyorlar.

TÜRK RESTORANLARININ RATİNG MÜCADELESİ

Öte yandan sekiz yıldan fazla süredir Palmers Green’de hizmet veren Öz Cırrık Resturant ise, hijyen denetimleri konusunda ilginç bir deneyim yaşayan Türk işletmelerden birisi. Kısa bir süre öncesine kadar hijyen ratingi ‘1’ olan işletme, Eylül ayından bu yana en yüksek not olan  ‘5’ ratinge sahip bulunuyor.

İşyeri sahibi Hüseyin Aksoy, işletmeyi devraldığı son dört yılda, her yıl düzenli olarak denetime gelen bir belediye görevlisinin, tavsiyelerde bulunup gittiğini, ardından gelen mektupta ise hijyen ratinginin ‘1’ olduğunu anlatıyor. Bu yıl gelen aynı görevlinin denetim yapmasına izin vermediğini söyleyen Aksoy süreci şöyle anlatıyor:

“Her sene aynı muameleyle karşılaşmaktan bıktığım için, aynı görevlinin bu sefer denetleme yapmasına izin vermedim. Daha sonra belediyeden arayarak, yeniden geleceklerini bildirdiler. Bu kez, tuvaletlerin olduğu bölüme bir lavabo daha eklemem istendi. Aynı gün yaptım. Bir kaç gün sonra hijyen ratingimizin ‘5’ olduğunu gösteren belge ulaştı. Bu sürede, lavabo dışında köklü bir değişiklik yapmadım. Temizlik ve gıdaların muhafazasına, her zaman olduğu gibi aynı özeni gösteriyoruz. Geçen yıllarda notumuz neden ‘1’ oldu; şimdi nasıl ‘5’e yükseldi; anlamakta zorlanıyorum.”

Kendisi gibi sektörde çalışan pek çok işletmenin, belediyenin yazışmalarında ve görevlilerde diyaloglarda dil problem yaşadıklarını dikkat çeken Hüseyin Aksoy, geçen seneki denetimlerde yaşadığı ilginç bir olayı da şu sözlerle anlattı:

“Geçen sene belediyeden gelen eleman, ekmeklerin üzerine serptiğimiz küncü’nün fare pisliğine benzediğini iddia etti. Israrla anlatmama rağmen ikna olmadı. Dayanamayıp, yan marketten bir paket küncü alıp getirdim: “kötü birşeyse markette satmalarına neden izin veriyorsunuz?’ diye sorunca ancak ikna oldu. Denetimlerde bu tür problemler yaşayan bir çok tanıdığımız var. Bizden yapmamızı istedikleri uygulamaları, hemen yerine getirmeye çalışıyoruz. Burası bizim ekmek teknemiz. Neden pis ve kötü bir ortamda çalışalım ki? Ancak buna rağmen, bazen garip değerlendirmelerle not veriliyor. Geçen seneye kadar , ratingimizi ‘1’gören pek çok insan,restoranımıza gelmekten vazgeçmiş ya da gelmeye çekinmiştir. Uğradığımız zarar gözönüne alındığında mağduriyetimiz daha iyi anlaşılabilir.”

BELEDİYE: “İŞLETMELERE HİJYEN KONUSUNDA DESTEK ÖNERİYORUZ”

Konuya ilişkin görüşlerine başvurduğumuz Enfield Belediyesi, Türkiye ve Kıbrıslı işletme sahiplerinin http://www.sfbbtraining.co.uk web adresinde, FSA’in sağladığı ve aralarında Türkçe’nin de bulunduğu etnik dillerde bilgiler alabileceklerine dikkat çekti.

Açıklamada ayrıca belediye görevlilerinin, Enfield İşletmeler Birliği koordinatörü Tahsin İbrahim ile bu konuda işbirliği yaptıkları kaydedildi.

Belediye meclis üyesi Chris Bond da, Öz Cırrık Restaurant’ın hijyen ratinginin ‘5’e yükselmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirirken, konuya ilişkin yaptıkları araştırmada bu konuda söz konusu restorana gereken desteğin verildiğine inandığını söyledi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.