kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3652
EURO
34,9611
STERLIN
40,9450
BITCOIN
$70.447
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
14°C
LONDRA
14°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
13°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

Oxford aşısının üçüncü dozu güçlü bağışıklık tepkisi oluşturuyor

Oxford aşısının üçüncü dozu güçlü bağışıklık tepkisi oluşturuyor
28.06.2021
0
A+
A-

Oxford Üniversitesi’nde yapılan araştırmada aşının üçüncü dozunun antikoru ve T-hücresi olarak bilinen bağışıklık hücrelerini arttırdığı görüldü.

Yapılan yeni bir araştırma, AstraZeneca aşısının üçüncü dozunun güçlü bir bağışıklığı tetiklediğini ortaya koydu. Araştırmacılar aşının üçüncü dozunun gerekliliği konusunda ise henüz bir bulgu olmadığını belirtti.

Oxford Üniversitesi’nde yapılan araştırmada aşının üçüncü dozunun antikoru ve T-hücresi olarak bilinen bağışıklık hücrelerini arttırdığı görüldü. Araştırmada aşının ikinci dozunun 45 haftaya kadar geciktirilebileceği ve bu dozun da güçlü bir bağışıklığı tetiklediği belirtildi.

İngiltere hükümeti sonbaharda aşının güçlendirici üçüncü dozunun uygulanmasına ilişkin planları değerlendirdiklerini açıkladı. İngiltere’de yetişkinlerin beşte üçü Corona virüsü aşısının her iki dozunu da yaptırdı.

Oxford Aşı Grubu Direktörü Andrew Pollard aşının şu anda görülen varyantlara karşı da koruma sağladığına ilişkin bulguların üçüncü bir doza gerek olmayabileceği anlamına geldiğini belirtti.

Reuters haber ajansına konuşan Pollard, “Bu noktada İngiltere nüfusunda yüksek düzeyde bir koruma sağlandığı ve bu korumanın kaybedildiğine ilişkin bir bulgu olmadığı için, başka ülkelerde hiç aşı yokken İngiltere’de üçüncü dozların verilmesi kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Daha önce yapılan araştırmalar Oxford Üniversitesi’nde üretilen ve lisansını AstraZeneca’nın aldığı aşının ikinci doz uygulamasının dört hafta yerine 12 hafta sonra yapıldığında daha etkili olduğunu göstermişti.

Yeni yapılan araştırmada da, 55 yaşın altında olan ve ikinci dozunu geç yaptırmış olan 30 katılımcı ile üçüncü doz aşının uygulandığı 90 katılımcı incelendi.

Araştırmanın bulguları, AstraZeneca ve Johnson & Johnson gibi viral vektör Corona aşılarının, bünyenin aşının genetik bilgisini veren vektörlere karşı bağışıklık geliştirmesi riski sebebiyle, etkisini kaybedebileceği yönündeki kaygıların giderilmesine de yardımcı oluyor.

Araştırma ekibinde yer alan Oxford Üniversitesi Jenner Enstitüsü’nden Teresa Lambe, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Bu aşıyı üçüncü bir güçlendirici doz olarak kullanamayacağımız konusunda bazı endişeler vardı. Verilerin böyle bir şeye işaret etmediği açık” ifadelerini kullandı.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.