kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3451
EURO
35,1132
STERLIN
40,8645
BITCOIN
$70.672
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

İngiltere’den Mali Devlet Başkanının serbest bırakılması çağrısı

İngiltere’den Mali Devlet Başkanının serbest bırakılması çağrısı
26.05.2021
0
A+
A-

İngiltere hükümeti, Mali Devlet Başkanı Bah Ndaw’ın dün ordu tarafından tutuklanmasını kınayarak, tutuklanan tüm yetkililerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

İngiltere hükümeti, Mali’de geçtiğimiz sene ağustos ayında yapılan darbenin ardından kurulan geçiş hükümetinin Devlet Başkanı Bah Ndaw, Başbakanı Moctar Ouane ve Savunma Bakanı Souleymane Doucoure’nun dün ordu tarafından tutuklanmasını kınayarak, derhal serbest bırakılmaları çağrısında bulundu.

İngiltere Dışişleri Bakanlığının Afrika’dan Sorumlu Bakanı James Duddridge yaptığı açıklamada, “Birleşik Krallık, Birleşmiş Milletler (BM), Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ve diğer ortaklarıyla beraber Mali Devlet Başkanı ve hükümetin diğer üyelerinin tutuklanmasını kınıyor” ifadelerini kullandı. Duddridge, “Gözaltına alınanların derhal, güvenli ve koşulsuz olarak serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Duddridge, İngiltere’nin Mali’deki demokratik, anayasal yönetime geçiş sürecini desteklediğini belirterek, son olayların, bu çabaları engelleme riski taşıdığı için “derinden endişe” duyduğunu belirtti. “Hükümetin taahhütlerini yerine getirebilmesi ve Mali halkının ihtiyaçlarına cevap verebilmesi için geçiş sürecinin devam etmesi gerektiğini” söyleyen Duddridge, “Bu sürecin önünde duranlardan hesap sorulmalıdır” dedi.

FRANSA’DAN ACİL TOPLANTI TALEBİ

Fransa, Mali Devlet Başkanı Ndaw, Başbakanı Ouane ve Savunma Bakanı Doucoure tutuklanmasının ardından Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne acil toplantı çağrısında bulunmuştu. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian Ulusal Meclise yaptığı açıklamada, “Mali’deki ciddi durumu dikkate almak için bu sabah New York saatinde Güvenlik Konseyi toplantısını isteyeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise, Avrupa Birliği (AB) zirvesinin ardından yaptığı açıklamada ise, Avrupalı liderlerin Mali Devlet Başkanı ve Başbakanı’nın tutuklanmasını “darbede darbe kabul edilemez” olarak nitelendirmişti.

BM’DEN SERBEST BIRAKILMA ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler’in Mali’deki Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu (MINUSMA) tarafından yapılan açıklamada, “Olayları yakından takip ediyoruz. Mali geçiş hükümetinin Devlet Başkanı Bah Ndaw, Başbakanı Moctar Ouane’nin acil ve koşulsuz serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Yerel Geçiş İzleme Komitesi çerçevesinde Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ve Afrika Birliği (AU) ile ve diğer uluslararası kuruluşlarla yakın temas halindeyiz. Sivil hükümet geçişine desteklemeye devam edeceğiz” ifadelerine yer verilmişti.

MALİ KRİZİ

Mali ordusu, dün 18 Ağustos 2020 tarihinde gerçekleştirilen darbenin ardından kurulan Mali geçiş hükümetinin Devlet Başkanı Ndaw, Başbakanı Ouane ve Savunma Bakanı Doucoure tutuklanmış, başkent Bamako’nun dışındaki Kati’de bulunan bir askeri üsse götürmüştü.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.