kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3680
EURO
34,9842
STERLIN
40,9209
BITCOIN
$70.190
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
12°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

İngiltere AB makamlarına, 200 katil ve tecavüzcü ile 112 bin suç dosyasını bildirmedi

İngiltere AB makamlarına, 200 katil ve tecavüzcü ile 112 bin suç dosyasını bildirmedi
03.03.2021
0
A+
A-

İngiltere’de savcılık makamlarının, cinayetten hüküm giymiş 109 mahkum ve tecavüzle suçlanan 81 sanıkla birlikte, 112 bini aşkın suç dosyasını “bilgisayar sistemlerinde kaynaklanan bir arıza” nedeniyle Avrupa Birliği (AB) makamlarına iletmediği ortaya çıktı.

Yaklaşık 8 sene boyunca süren hatanın anlaşılması sonrası olayın örtbas edilmeye çalışıldığı ve dosyası paylaşılmayan kişiler arasında uzun seneler hapis cezası almış suçluların da olduğu iddia ediliyor.

The Guardian’ın haberine göre söz konusu “skandal”, İngiltere ve AB’ye üye ülkelerden herhangi biriyle bağlantısı olan çifte vatandaşları kapsıyor.

İngiliz polisi verilerine göre ülkede suçluların kayıtlarının tutulduğu bilgisayar sistemi 2015 yılında hata verdi ve toplamda 112 bin 490 suç dosyasıyla ilgili bilgiler AB kurumlarına iletilemedi. Yetkililer yaptıkları araştırmada, bazı zanlıların Pasifik Okyanusu’nda küçük bir kara parçası olan Wake Adası’nda kayıtlı göründüğünü ancak gerçekte bu kişilerin İngiltere’nin Batı Yorkshire bölgesindeki Wakefield şehrinde yaşadığını ortaya çıkardı.

Gerçeğin ortaya çıkması sonrası bazı devlet yetkililerinin olayı örtbas etmeye çalıştığı, bu dönemde çok nadir görülse de uzun yıllar hüküm giymiş mahkumların İngiltere’den sınır dışı edildikten sonra gittikleri AB ülkelerinde sabıka kayıtları temiz bir şekilde dolaştığı kaydedildi.

Hataya konu olan İngiltere’deki suç dosyaları arasında, “kasıtlı öldürme, tecavüz, 18 yaşından küçük bireylere tecavüz, kasıtsız öldürme ve benzeri suçlardan hüküm giymiş 191 mahkum da bulunuyor. Bu isimlerden bazılarının tecavüz ve cinayet gibi farklı ağır suçları bir arada işlediği de gelen bilgiler arasında.

Hollandalı vekil: Ya bu zanlılar Avrupa’da ciddi suçlar işlerlerse ne olacak?

Olayın kamuoyuna yansıması sonrası konuşan Hollandalı milletvekili Sophie in ‘t Veld, İngiltere’nin Brexit sonrası AB ile mutabık kalınan “güvenlik ve veri paylaşımı anlaşmasına” sadık olup olmadığı konusunda şüpheye düştüğünü belirterek, “Gün gelip bu zanlılar AB ülkelerinde çok ciddi suçlara karışırsa ne olacak? Herkes eline silahlarını alıp, bundan nasıl haberimiz olmaz diye sormaz mı?” değerlendirmesinde bulundu.

İngiltere İçişleri Bakanlığının üst düzey görevlilerinden Roy Francis Kennedy ise, “Ülkemizin katil ve tecavüzcülerle ciddi suç işlemiş kişileri görmezden gelerek böyle büyük bir yanlış yapmasından dolayı dehşete düştüm.” ifadelerini kullandı.

En fazla suç dosyası Polonya, İrlanda ve Romanya uyruklulara ait

İngiltere ile birlikte çifte vatandaşlığı olan suçluların bağlı olduğu diğer 3 AB ülkesinin sırasıyla Polonya (19 bin 565 suç dosyası), İrlanda (17 bin 996) ve Romanya (12 bin 466) olduğu kaydedildi. Son iki haftada ise bu suçlara benzer 7 bin 100 dosya sisteme girildi.

İngiliz polisinin diğer devlet kurumlarıyla birlikte konuyu araştırdıkları, ancak yasalar gereği zorunlu olmasına rağmen gelişmeleri AB ülkeleriyle paylaşmadıkları belirtiliyor.

 

 

 

Kaynak: euronews

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.