kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3658
EURO
34,9484
STERLIN
40,9430
BITCOIN
$70.357
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
14°C
LONDRA
14°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
13°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

Türkiye ile İngiltere serbest ticaret anlaşması imzalıyor

Türkiye ile İngiltere serbest ticaret anlaşması imzalıyor
28.12.2020
0
A+
A-

İngiltere Ticaret Bakanlığı, Türkiye ve İngiltere’nin Salı günü bir serbest ticaret anlaşması imzalayacağını duyurdu. Bu, İngiltere’nin AB’yle vardığı ticaret anlaşmasının ardından imzalayacağı ilk ticaret anlaşması olacak. İki ülkenin imzalayacağı anlaşma, Ankara ve Londra arasındaki mevcut ticaret koşullarının devamını sağlayacak.

“TİCARİ İLİŞKİMİZİ DESTEKLEYECEK”

İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanı Liz Truss “Bu hafta, gümrüksüz ticaret düzenlemelerini imzalamayı bekliyoruz ve bu ticari ilişkimizi destekleyecek. İngiltere’de imalat, otomotiv ve çelik endüstrilerinde binlerce işe netlik sağlayacak” dedi.

“ÇALIŞMAYI SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUZ”

Truss ayrıca, “İngiltere -Türkiye ticaret anlaşması yapılması için Türkiye’yle birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyoruz” diye de ekledi.

BEŞİNCİ BÜYÜK TİCARET ANLAŞMASI

Türkiye ve İngiltere arasındaki ticaret hacmi 2019’da 25 milyar 250 milyon dolara düzeyindeydi ve İngiltere, Türkiye’yle imzalanacak anlaşmanın, Japonya, Kanada, İsviçre ve Norveç ‘in ardından beşinci büyük ticaret anlaşması olduğunu belirtti.

TÜRKİYE İLE TİCARET ANLAŞMASI YAPAMIYORDU

İngiltere, AB’den çıkış için verilen bir yıllık geçiş sürecinin sona ereceği 1 Ocak’tan önce, şu ana dek 62 ülkeyle ticaret anlaşması yaptı. Londra, Ankara’nın AB’yle Gümrük BirliğiAnlaşması bulunduğundan dolayı Türkiye’yle ticaret anlaşması yapamıyordu.

BAKAN PEKCAN: BREXİT SÜRECİNİ NEFES NEFESE TAKİP EDİYORUZ

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, dün yaptığı açıklamada “Birleşik Krallık ile serbest ticaret anlaşmamızı yürürlüğe koyabilmek için Brexit sürecini nefes nefese, dakika dakika takip ediyoruz. Amacımız bir an önce anlaşmayı imzalamak.” dedi.

Bakan Pekcan’ın açıklamaları şu şekilde:

“Bizim kendi anlaşma taslağımız imzaya hazır hale geldi. Birleşik Krallık ile AB arasında prensip olarak uzlaşmaya varıldığı açıklandı. Tabii biz AB ile olan yükümlülüklerimizden dolayı anlaşması öncesi (AB-Birleşik Krallık), Birleşik Krallık ile serbest ticaret anlaşması imzalayamadık. Gelişmeleri takip ediyoruz ancak, AB ile bizim, Türkiye ile İngiltere’nin serbest ticaret anlaşmasının aynı anda yürürlüğe girmesi için her iki taraf ile de senkronize bir şekilde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Amacımız bir an önce bu anlaşmayı imzalamak. Bizim taslak anlaşmamız hazır. Sadece AB’nin kendi Avrupa BirliğiParlamentosu ve 27 ülkenin görüşlerini alması gerekiyor. Biz o süreci nasıl hızlandırabiliriz hem AB hem İngiltere’yle görüşerek, onun üzerinde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Aslında biz hazırız.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.