kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3281
EURO
35,0599
STERLIN
40,9668
BITCOIN
$70.652
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Orta şiddetli yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

İskoçya’da regl ürünlerini ücretsiz yapan yasa tasarısı kabul edildi

İskoçya’da regl ürünlerini ücretsiz yapan yasa tasarısı kabul edildi
25.11.2020
0
A+
A-

İskoçya, kadın hijyen ürünlerinin ücretsiz olarak sağlanmasını teklif eden yasayı kabul etti. Böylece İskoçya regl ürünlerini kadınlara ücretsiz olarak sunan ilk ülke oldu.

Dünya genelinde kadınların talebi İskoçya’da karşılık buldu.

İskoçya parlamentosu kadınlara ücretsiz hijyen ürünlerinin verilmesini öneren yasayı kabul etti.

Böylece yetkililerin görevleri arasına regl döneminde hijyen ihtiyacı karşılamak da girdi.

Tasarıyı 2016 yılından beri regl yoksulluğunu sonlandırmak için çalışamalar düzenleyen İşçi Partisi Milletvekili Monica Lennon sunmuştu.

Lennon, tasarının corona virüs zamanında daha da önemli hale geldiğini belirtti. Monica Lennon, pratik ve ilerici olarak nitelendirdiği karara ilişkin, “Menstrual dönemler pandemi döneminde durmuyor. Tampon, ped ve yeniden kullanılabilir ürünlere erişim hiç olmadığı kadar önemli” dedi.

REGL YOKSULLUĞU NEDİR?

BBC’de yer alan bilgilere göre ortalama beş gün süren bir menstrual dönemde kişi başı hijyen harcamaları 8 sterline (85 lira) çıkabiliyor. Toplumdaki bütün bireyler bunu karşılayacak gelire sahip olmayabilir.

Regl yoksulluğu, ihtiyaç duyulan hijyen ürünlerine maddi sebeplerden dolayı ulaşamamaya ya da ulaşmakta zorluk çekilmesi durumunda kullanılan bir tanım.

İskoçya’da Young Scot tarafından yapılan bir çalışmaya göre çoğunluğu kız çocuklarından ve genç kadınlardan oluşan 2 binden fazla insan regl hijyen ürünlerine ulaşmakta maddi sorunlar yaşıyor.

İngiltere genelinde ise kız çocuklarının yaklaşık yüzde 10’u bu ürünleri alamıyor, yüzde 15’i ise satın alırken maddi zorluklar yaşarken 19’u daha ucuz ve uygun olmayan ürünlere yönelmek zorunda kalıyor.

Ayrıca bu tasarıyla kız çocuklarının regl ürünü alırken yaşadıkları utancın da önüne geçileceği ifade ediliyor. Yine İngiltere’de yapılan araştırmalara göre yaşları 14 ve 21 arasında değişen genç kadınlar ve kız çocukların yüzde 71’i regl ürünleri alırken utandıklarını belirtiyor.

İskoçya’da kabul edilen tasarıyla bu ürünlere ihtiyaç duyan herkes, onları ücretsiz edinebilecek.

İki yıl içinde yasalaşması beklenen tasarıda ürünlerin nasıl dağıtılacağına ilişkin yöntem araştırmasının da devam ettiği belirtildi.

İskoçya daha önca eğitim kurumlarında hijyen ürünlerini ücretsiz dağıtan ilk ülke olmuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.