kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5160
EURO
34,8257
STERLIN
40,5243
BITCOIN
$66.056
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
11°C
LONDRA
11°C
Parçalı bulutlu
Perşembe Orta şiddetli yağmur
11°C
Cuma Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın uzun süredir tartışılan başdanışmanı bu yıl görevinden ayrılıyor

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın uzun süredir tartışılan başdanışmanı bu yıl görevinden ayrılıyor
13.11.2020
0
A+
A-

BBC’ye konuşan İngiltere’de Başbakanlıktan üst düzey bir yetkili, Başbakanı Boris Johnson’ın başdanışmanı Dominic Cummings’in Noel’e kadar (25 Aralık) görevinden ayrılacağını söyledi.

BBC’ye konuşan İngiltere’de Başbakanlıktan üst düzey bir yetkili, Başbakanı Boris Johnson’ın başdanışmanı Dominic Cummings’in Noel’e kadar (25 Aralık) görevinden ayrılacağını söyledi.

Boris Johnson’ın politikaları üzerindeki büyük etkisi nedeniyle kimilerince “perde arkasındaki başbakan” olarak tanımlanan Cummings, 2016’da İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması kararının verildiği referandumda Brexit kampanyasının mimarıydı.

Cummings, geçen yıl Johnson’ı iktidara getiren seçimlerde Muhafazakar Parti’nin izlediği stratejinin belirlenmesinde de önemli rol oynadı.

Başbakanlığın İletişim Başkanı Lee Cain’in Çarşamba günkü istifasının ardından müttefiki Cummings’in de ayrılacağı iddiaları ortaya atılmıştı.

‘Noel’e kadar gidecek’

Dominic Cummings BBC’ye, Cain’in hükümetten ayrılmasının ardından istifa edeceği tehdidinde bulunduğu söylentilerinin doğru olmadığını söylemekle birlikte Ocak ayında “2020’nin sonuna kadar kendisini büyük ölçüde boşa çıkarmak istediğini” anlattığı blogundaki pozisyonunun değişmediğini belirtti.

Hükümetin birçok politikasının arkasındaki isim olan Cummings, bir başdanışmandan çok daha fazlası olarak görülüyor.

Belirlenmiş bir görev alanı olmayan Cummings’in danışmanlığının neredeyse tüm politika konularını kapsadığı belirtiliyor.

Cummings, 20 yıla yakın bir süredir Muhafazakar Parti’nin ve hükümetlerinin üst kademelerinde çeşitli görevler almış biri.

Ne seçimle politikaya girmiş bir milletvekili, ne de bakan. Hatta Muhafazakar Parti üyesi bile değil.

Son olarak koronavirüs salgını sırasında hükümete tavsiyelerde bulunan bilim kurulunun çalışmalarına katıldığı ortaya çıkmış ve bunun kurulun bağımsızlığı ilkesini ihlal edip etmediği sorgulanmıştı.

‘Sürü bağışıklığı stratejisinin mimarı’

Sunday Times gazetesi, Mart ayında yayımladığı bir haberde, Cummings’in İngiltere’nin koronavirüs salgını karşısında sürü bağışıklığı stratejisinin arkasındaki isim olduğunu öne sürmüş ancak bu iddia daha sonra Başbakanlık tarafından yalanlanmıştı.

Daha önce de İngiltere başbakanlarının etkili danışmanları oldu fakat Dominic Cummings’in durumu daha farklı görülüyor.

İngiltere’nin köklü siyasi gelenekleri ve yerleşik siyasi yaklaşımlarını hiçe sayan, zaman zaman kamuoyu, siyasetçiler ve bürokratları şok eden tutumlarıyla Muhafazakar Parti içinden dahi tepki almış biri. Parlamentoyu, köklü bürokratik gelenekleri önemsemeyen tutumunu medyaya karşı da gösteriyor. Açık sorulara uçuk cevaplar vermesiyle ünlü.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.