kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3307
EURO
35,0310
STERLIN
40,9385
BITCOIN
$70.586
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Orta şiddetli yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

İngiltere eski Başbakanı Major: Artık büyük güç değiliz

İngiltere eski Başbakanı Major: Artık büyük güç değiliz
12.11.2020
0
A+
A-

İngiltere’nin eski Başbakanı John Major, Brexit konusunda hükümeti eleştirerek, İngiltere’nin artık “büyük güç” olmadığını iddia etti.

İngiltere’de 1990-1997 yılları arası başbakanlık görevini yürüten John Major, Brexit süreci hakkında kritik açıklamalarda bulundu. İngiltere’nin küresel nüfuzunun geçmişe dayandığını, ABD’yle yakın ilişkiler ve Avrupa Birliği üyeliğiyle de güçlendiğini söyleyen eski başbakan, ulusal çöküşe giden yolun “halinden memnun olma” ve “nostaljiden” geçtiği uyarısında bulundu.

“ARTIK BÜYÜK BİR GÜÇ DEĞİLİZ”

“Artık büyük bir güç değiliz. Asla bir daha öyle olmayacağız. Neredeyse 8 milyarlık dünyanın yüzde birinden de azı Britanyalı” diyen Major, Brexit hakkında hükümeti eleştirdi.Major, “konsensüs olmadığını” ve Brexit’in “bastırılması zor bir popülizmi” açığa çıkardığını ifade etti. Major ayrıca, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ı Birleşik Krallık’ı bir arada tutmak için İskoçya’da iki referandum gerçekleştirme çağrısında bulundu.

AB TASARININ GERİ ÇEKİLMESİNİ İSTİYOR

Avrupa Birliği, İngiltere’nin Brexit anlaşması kapsamındaki yasal taahhütlerini zayıflatan yeni İç Piyasalar Yasası nedeniyle Londra aleyhine yasal işlem başlattığını duyurmuştu.

İNGİLTERE’NİN HEDEFİ

Öte yandan 11 ülkeyi kapsayan Trans-Pasifik Ortaklığı için Kapsamlı ve İlerlemeye Açık Anlaşma’ya (CPTPP) katılmak isteyen İngiltere’nin, Japonya ile yapılan ticaret müzakerelerini bu konuda atılmış bir ön adım olarak gördüğü kamuoyuna yansımıştı.

BREXIT SÜRECİ NASIL İŞLEDİ?

Öte yandan, İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya’dan oluşan Birleşik Krallık’ta, Haziran 2016’da yapılan AB referandumunda yüzde 48’e karşı yüzde 52 ile Brexit kararı alınmıştı. İngiltere’deki uzun süren tartışmaların ardından AB’yle varılan anlaşma geçen sene aralık ayında parlamentoda kabul edilmiş ve İngiltere, 31 Ocak’ta AB’den ayrılmıştı. Taraflar daha sonra başta ticaret olmak üzere her alandaki ilişkileri belirleyecek anlaşmalar için masaya oturmuş, ancak görüşmelerde ilerleme kaydedilememişti. 31 Aralık’ta sona erecek geçiş süresi boyunca anlaşmaya varılamaması durumunda İngiltere, AB’den anlaşmasız olarak ayrılacak ve iki taraf arasındaki ticaret, Dünya Ticaret Örgütü kurallarına göre yürütülecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.