kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5995
EURO
34,7919
STERLIN
40,6505
BITCOIN
$64.879
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı az bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Brexit sonrası Türkiye – İngiltere arasında ticarette yeni dönem başlıyor

Brexit sonrası Türkiye – İngiltere arasında ticarette yeni dönem başlıyor
09.10.2020
0
A+
A-

Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamında Brexit sonrasında İngiltere’yle ticari ve ekonomik ilişkilere yeni bir dinamizm ve boyut kazandırmak amacıyla yeni bir Tercihli Ticaret Sistemi oluşturulması hedefleniyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan 2021-2023 dönemine ilişkin YEP’te ilgili ülkelerle ekonomik ilişkilerin bir üst seviyeye çıkarılması ve mevcut ilişkilerin derinleştirilmesi amacıyla müzakeresi sürdürülen Tercihli Ticaret Anlaşmaları ve Serbest Ticaret Anlaşmalarının cari dengenin sürdürülebilirliği gözetilerek tamamlanması planlanıyor.

Plan kapsamında,Brexit sonrasında İngiltere’yle ticari ve ekonomik ilişkilere yeni bir dinamizm ve boyut kazandırmak amacıyla Aralık 2022’ye kadar tamamlanmak üzere yeni bir Tercihli Ticaret Sistemi oluşturulması hedefleniyor.

“YIL SONU İTİBARIYLA İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİNE YENİ NORMLAR GEREKECEK”
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-İngiltere İş Konseyi Başkanı Osman Okyay, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin İngiltere’ye karşı 2001’den beri dış ticaret fazlası verdiğini anımsatarak, bu durumun gelişmiş ülkelerle ticari ilişkiler açısından özel bir örnek teşkil ettiğini ifade etti.

Okyay, İngiltere’nin geçen yıl açıklanan İhracat Ana Planı’nda belirlenen 17 hedef ülkeden biri olduğunu da hatırlatarak, “Benzer şekilde, DEİK Türkiye-İngiltere İş Konseyi olarak ikili temaslarda bulunduğumuz İngiliz yetkililer de sıklıkla Türkiye ile ticareti artırmayı hedeflediklerini dile getiriyor.” değerlendirmesinde bulundu.

İngiltere ile Tercihli Ticaret Sistemi’ne geçilmesinin gereklerine de değinen Okyay, “Brexit’e kadar Türkiye-İngiltere ilişkileri AB kuralları ile bağlıydı. Bu yıl sonu itibarıyla bu durum sona erecek ve bu ilişkide Avrupa Birliği (AB) normlarının yerine yeni bir norm gerekecek.” dedi.

“STA’NIN İMZALANMASI 20 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HEDEFİ İÇİN KRİTİK”
Mevcut durumda İngiltere ile ticaretin yaklaşık yüzde 98’inin gümrük vergisinden muaf olduğunu aktaran Okyay, şunları kaydetti:

“Brexit’ten sonra bu statü otomatik olarak iptal olacak. İki ülke arasında yeni bir anlaşma imzalanmazsa Dünya Ticaret Örgütü modeli gündeme gelir. Bu da muafiyetin sona ermesi ve Türkiye’ye yüzde 5-12 arasında gümrük uygulanması demek. İngiltere’nin AB ile imzalamasını beklediğimiz anlaşmaya eş zamanlı bir serbest ticaret anlaşmasının (STA) ülkemizle de imzalanarak yürürlüğe girmesi ve İngiltere ile ticaretimizin kesintiye uğramadan devam etmesi, 1996’dan bu yana üçüncü ülkelere karşı edindiğimiz rekabet gücümüzün korunması ve 2023’e kadar hedeflenen 20 milyar Dolar ticaret hacmi hedefine ulaşabilmemiz için çok kritik.”

“TERCİHLİ TİCARET ANLAŞMASI’YLA POTANSİYELİN MAKSİMİZE EDİLMESİ MÜMKÜN”
Okyay, ticaret anlaşmasıyla yatırım, istihdam ve katma değer potansiyelinin maksimize edilmesinin mümkün olabileceğini dile getirerek, 3 bine yakın özel sermayeli İngiliz şirketin Türkiye’de faaliyet gösterdiği ve İngiltere’nin Türkiye’deki yatırımcı ülkeler arasında ilk üçte yer aldığını da söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.