kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3455
EURO
35,0945
STERLIN
40,8271
BITCOIN
$70.918
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

İngiltere’de yeni bir dinozor türü keşfedildi

İngiltere’de yeni bir dinozor türü keşfedildi
12.08.2020
0
A+
A-

İngiltere’nin güneyinde yer alan Wight Adası’ndaki Shanklin sahilinde bulunan dört kemiğin yeni bir dinozor türüne ait olduğu belirlendi. 115 milyon yıl önce Kretase döneminde yaşadığı tahmin edilen dinozorun 4 metre uzunluğunda olduğu tahmin ediliyor.

Vectaerovenator inopinatus adı verilen dinozorun Tyrannosaurus rex’i (T-Rex) de içeren dinozor grubuna ait olduğu ve modern kuşlarla bağlantısı bulunduğu belirtiliyor. Bu ismin yaratığın boyun, sırt ve kuyruğuna ait kemiklerdeki büyük hava boşluklarına atfen verildiği açıklandı. Bilim insanları dinozorun teropod türüne ait olduğunu bu boşluklar sayesinde belirledi.

KEMİKLERDE HAVA BOŞLUKLARI

Southampton Üniversitesi uzmanları modern kuşlarda da görülen bu hava keseciklerinin akciğerin uzantıları gibi işlev gördüğünü ve solunuma yardımcı olduğunu, ayrıca dinozorun iskeletini hafiflettiğini söyledi. Fosiller 2019’daki üç farklı kişi tarafından bulundu ve Sandown’daki Dinozor Müzesi’ne teslim edildi. Kemikler şimdi bu müzede sergileniyor. Stratford-upon-Avon’da yaşayan Robin Ward adlı bir fosil avcısı kemiklerden birini ailesiyle Wight Adası’nı ziyareti sırasında buldu. Ward, “Kemikleri bulduğumuzda yaşanan sevinç muhteşemdi” dedi.

KUM TEKMELERKEN AYAĞINA TAKILMIŞ

Spalding’de yaşayan James Lockyer adlı bir kişi de Ada’yı ziyaretinde başka bir kemik buldu. Lockyer, “Normalde diğer fosil avcılarının bakmadığı yerlere bakarım. Yöntemim bu kez işe yaradı” diye konuştu.

Paul Farrell adlı bir kişi ise sahilde kum tekmelerken kemiğin ayağına takıldığını söyledi. Southampton Üniversitesi’nin araştırma ekibinin başkanı Chris Barker, Vectaerovenator’un, kemiklerinin bulunduğu yerin hemen kuzeyindeki bir alanda yaşadığını ve iskeletinin sığ denize sürüklendiğini düşündüklerini söyledi.

BBC Türkçe

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.