kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5433
EURO
34,9184
STERLIN
40,6699
BITCOIN
$63.432
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
13°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

Dünyanın en büyük sıvı hava bataryası İngiltere’de kurulacak

Dünyanın en büyük sıvı hava bataryası İngiltere’de kurulacak
22.06.2020
0
A+
A-

Highview Power şirketi Manchester şehri yakınlarında 50 MW kapasiteli elektrik depolama kapasitesine sahip dünyanın en büyük sıvı hava bataryasını kuruyor.

Birleşik Krallık’ta Manchester yakınlarında Trafford’da uzun süreli enerji depolama çözümleri sunan İngiltere merkezli Highview Power tarafından 85 milyon sterlin yatırımla 50 MW’lık dünyanın en büyük sıvı hava bataryası kuruluyor. Kurulum çalışmalarına başlanan depolama tesisi 250MWh elektrik depolama kapasitesine sahip olacak ve bu elektrik 200 bin hanenin günde beş saatlik elektrik ihtiyacını karşılayabilecek. Tesis ayrıca elektriği haftalar boyunca depolama kapasitesine sahip olacak. Böylece ülkenin yenilenebilir enerji kaynaklarından en iyi şekilde yararlanması sağlanacak. İngiltere 2050 yılına kadar elektrik sektöründe net sıfır karbon emisyona ulaşmayı hedefliyor.

Tesiste kriyojenik enerji depolama sistemi ile yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik kullanılarak hava sıvılaştırılacak ve konteynerlarda depolanacak. Elektrik talebinin yoğun olduğu dönemlerde de sıvı hava gaza dönüştürülecek ve türbinlerin çalışmasını sağlayarak yenilenebilir elektriği yeniden şebekeye verecek.

HÜKÜMETTEN 10 MİLYON STERLİN HİBE

Birleşik Krallık hükümeti projeyi 10 milyon sterlinlik bir hibeyle destekledi. Enerji ve Temiz Büyüme Bakanı Kwasi Kwarteng, tesisin güneş parlamıyorken ve rüzgar esmediğinde bile evlerin ve işletmelerin hala yeşil enerji ile güçlendirilmesini sağlayacağını belirterek, “Bu devrimci yeni tesis, İngiltere’nin elektrik şebekesine daha fazla esneklik getirerek ve Manchester’da yeşil yakalı işler yaratarak net sıfıra doğru itilmemizin önemli bir payını oluşturacak” ifadesini kullandı.

Highview Power’ın tescilli Sıvı Hava Enerji Depolama (LAES) teknolojisi, gazların kriyojenik sıvı formda kolayca depolanmasını sağlayan hava sıvılaşması prensibine dayanıyor. Depolanan sıvı gaz olarak sevkedilirken 700 kat genişliyor. Bu sayede Highview’in sistemi, lityum iyon akülerin yarı fiyatına, yer kısıtlaması olmaksızın ve proseste sıfır emisyonla, saatlik değil günlerce yetecek enerji depolayabiliyor.

Küresel enerji depolama pazarının 2030 yılına kadar toplam 125 gigawatt / 305 gigawatt-saate ulaşması ve Birleşik Krallık’ın bu pazarın önde gelen ülkelerinden biri olması bekleniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.