kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5560
EURO
34,8671
STERLIN
40,5326
BITCOIN
$66.731
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Çarşamba Parçalı bulutlu
12°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C
Cumartesi parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C

İskoç referandumunda son viraj

İskoçya’nın bağımsızlık referandumu kampanyalarına, para birimi tartışmaları damgasını vuruyor.

İskoç referandumunda son viraj
19.08.2014
0
A+
A-

iskocya bayraklarİskoçya’nın bağımsızlığın oylanacağı referanduma haftalar kala yetkililer seçmen kartları adreslere postalanıyor. 18 Eylül’de yapılacak referendumda  İskoçya’da ikamet eden 16 yaş üstü herkesin oy kullanma hakkı olacak. İngiltere ve Galler’de oturan İskoçlar ise oy kullanamayacak. Referanduma yaklaşık 4 milyon İskoç’un katılması bekleniyor.

Kampanya süreci bağımsız İskoçya’nın para biriminin ne olacağı konusuna endeksleniyor. 5 Ağustos’ta iktidardaki ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi (SNP) lideri ve bölgesel hükümetin Başbakanı Alex Salmond ile bağımsızlık karşıtı kampanyanın sözcüsü, eski Maliye Bakanı Alastair Darling’İn TV tartışmasına da para birimi damgasını vurmuştu.

Programda Darling, Başbakan Salmond’a bağımsız bir İskoçya’nın hangi para birimi kullanacağı sorusunu yöneltmişti. Eski Bakan’ın “8 yaşındaki herkes bir ülkenin bayrağını, başkentini ve para birimini söyleyebilir. Şimdi bayrağımız belli, başkentimiz Edinburgh, fakat para birimimizin ne olacağını söylemezsin” sözlerine sert tepki gösteren Salmond ise “Alistair, pound kullanacağız çünkü bu İngiltere’nin olduğu kadar İskoçya’nın da para birimi. Sizin poundunuz olduğu gibi bizim de poundumuz” yanıtını vermişti.

Referandumdan ‘evet’ sonucu çıkması ve müzakerelerde anlaşılması halinde İskoçya’nın Birleşik Krallık’tan ayrılarak bağımsızlığını ilan etmesinin 2016 yılından önce gerçekleşmesi beklenmiyor. İskoçya 1707 yılından bu yana Britanya Krallığı’nın bir parçası olarak bulunuyor.
En son YouGov tarafından yapılan kamuoyu tartışmaları birlik yanlılarının bağımsızlık isteyenlerden yaklaşık 7 puan ilerde olduğunu gösteriyor.

İskoçya'nın bağımsızlığını ilan etmesi halinde para biriminin ne olacağı yönündeki tartışmalar, referandum kampanyalarına damgasını vuruyor.

İskoçya’nın bağımsızlığını ilan etmesi halinde para biriminin ne olacağı yönündeki tartışmalar, referandum kampanyalarına damgasını vuruyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.