kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5209
EURO
34,7451
STERLIN
40,4840
BITCOIN
$63.329
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cuma Hafif yağmur
10°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazar Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C

AB’den ayrılan İngiltere’nin gözü Çin’de

AB’den ayrılan İngiltere’nin gözü Çin’de
20.01.2020
0
A+
A-

Avrupa Birliği’nden ayrılma kararını uygulamaya hazırlanan İngiltere, şimdi Çin ile olan ticari işbirliğini nasıl bir adım öteye taşır onu düşünüyor.

Bir hafta önce, ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Başkan Yardımcısı Liu He, ticaret savaşlarını bitirmek için ilk hamle sayılabilecek bir anlaşmanın birinci aşamasını imzaladı. Dünyanın en büyük bu iki ekonomik devi arasındaki ticaret savaşının bitmesini herkes istiyor ancak bir ülke daha fazla istiyor. O ülke İngiltere. AB’den ayrılmaya hazırlanan İngiltere ile Pekin arasında büyük bir ticaret anlaşması olasılığına karşı yeniden ilişkiler ısınıyor.

AB’NİN İKİ KATI TİCARET YAPARIZ

2016 referandumundan sadece birkaç gün sonra, Brexit yanlısı David Davis, sadece ABD ve Çin ile yapılan ticaret anlaşmalarının kendilerine AB’nin neredeyse iki katı büyüklüğünde bir ticaret alanı sağlayacağını açıklamıştı. Şu anda İngiltere’nin ihracatının sadece yüzde 3.5’i Çin’e gidiyor. Çin’e satılan 22 milyar sterlin değerindeki ürünün büyük kısmı araçlardan, tıbbi ve medikal ürünlerden oluşuyor. İngiltere’nin devasa hizmet ekonomisi hala Çin’e sınırlı erişime sahip. Ancak Çin, dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip ve gelecek yıllarda ihracatçılar ve yatırımcılar için güçlü bir ekonomik mıknatıs olmaya devam edecek.

KISA VADEDE ZOR

Avrupa Birliği ve Çin yıllardır kapsamlı bir serbest ticaret anlaşması üzerinde müzakere ediyor. Ancak Çin’in fikri mülkiyet haklarını ihlal etmesi gibi konular anlaşmayı yavaşlatıyor. İngiltere’nin de bu nedenle bir hızlı bir şekilde anlaşması çok olası değil. Ancak İngiltere’ye böyle bir anlaşmadan ne istediğini ve aynı zamanda önemli bir nokta. ABD ve AB ile ticaret yapmanın gelecek planlarıyla ne kadar uyumlu olabileceğini dikkatlice düşünmesi için bir fırsat.

Kaynak: Çin Haber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.