kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5195
EURO
34,7843
STERLIN
40,3363
BITCOIN
$64.157
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

Brexit sonrası AB ile ticaret anlaşması için standartlara uyum şartı

Brexit sonrası AB ile ticaret anlaşması için standartlara uyum şartı
27.11.2019
0
A+
A-

FRANSA’YA göre İngiltere Brexit sonrası bir ticaret anlaşması için Avrupa Birliği (AB) standartlarıyla hareket etmeye devam etmeli.

Fransa Ticaret Bakanı Jean-Baptiste Lemoyne yaptığı son açıklamada Brexit gerçekleştiği takdirde AB ve İngiltere’nin ticari ilişkilerin geleceğine yönelik bir anlaşması yapabileceğini ancak bunun olabilmesi için İngiltere’nin Avrupa iş ve çevre standartlarına sıkı şekilde uyması gerekeceğini dile getirdi.

Bu açıklama Paris’in Londra’ya ‘üyelikten çıksanız dahi kıtanın ekonomik ve siyasi gücünün etkisi altında olacaksınız’ mesajı vermesi olarak görülüyor. Her ne kadar her iki tarafın da çok yakın bir ilişki kurma noktasında çıkarları olsa da İngiltere için bu ilişki çok daha gerekli.

AB ile İngiltere arasında yapılacak ticaret anlaşmasının tarafların geçmişi, tek pazarın yarattığı temel ve ilişkiler ağı ile coğrafi yakınlık gibi unsurlar nedeniyle daha önce yapılmış tüm ikili anlaşmalardan daha farklı ve derin bir içeriğe sahip olacağı düşünülüyor.

Lemoyne ilişkilerin geleceği için ‘fair play’ yani hakkaniyetli, dürüst ve temiz bir müzakere sürecinin gerekli olacağını da sözlerine ekledi. Lamoyne’a göre karşılıklı çıkarların korunması, mal ve hizmetler akışının durmaması ve dampingin (haksız rekabet yaratacak fiyat indirimleri) önüne geçilmesinin tek yolu bu.

ANLAŞMASIZ BREXİT TİCARETİ NASIL ETKİLEYECEK?

İngiltere’de 12 Aralık’ta gerçekleşecek olan erken genel seçimlerin sonucu beklenmedik şekilde farklı senaryoları gündeme getirmezse Brexit, Başbakan Boris Johnson’ın onay verdiği anlaşma ile 31 Aralık’ta gerçekleşecek. Ancak parlamentoda çoğunluk muhaliflerin eline geçerse o zaman Brexit macerası dördüncü kez uzatma, ikinci referandum veya iptal gibi alternatif sonlara gebe olacak.

Brexit gerçekleştiği takdirde ‘Brexit-sonrası adaptasyon süreci’ olarak adlandırılan dönem 2020 yılının sonuna kadar sürecek. O zamana kadar taraflar bir ticaret anlaşması üzerinde uzlaşamazlarsa gümrük tarifeleri, kotalar ve kısıtlamalar uygulamaya girecek. Bunun olmaması için taraflar vakit kaybetmeden müzakerelere başlamak istiyor.

İNGİLTERE’Yİ ZORA SOKACAK TALEPLER

Bu aşamada Fransız hükümeti tarafından dillendirilen bu görüşlerin Brüksel’de genel kabul görmesi halinde müzakerelerin ciddi bir çıkmaza girmesi mümkün. Çevre standartları, işçi hakları ve devlet yardımı politikaları noktasında İngiltere AB kurallarını kabul etmeye zorlanırsa bu kez İngiliz hükümeti hem üyelikten ve karar mekanizmalarından çıkıp hem de özgür şekilde kendi standartlarını ve ekonomi politikalarını uygulayamayacağını halka izah etmek zorunda kalacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.