kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5209
EURO
34,7484
STERLIN
40,5911
BITCOIN
$63.381
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cuma Hafif yağmur
10°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazar Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C

AB ülkeleri Brexit anlaşmasını onayladı

AB ülkeleri Brexit anlaşmasını onayladı

Uluslararası kamuoyunun yakından takip ettiği Brüksel’deki tarihi Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nde üye ülkeler, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasına yönelik yeni Brexit anlaşmasını onayladı.

İngiltere ile Brüksel arasında yoğun müzakereler sonucunda zirvenin başlamasına saatler kala anlaşmada iki tarafı da tatmin eden değişiklikler yapıldı. Daha sonra metin, 27 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının onayına sunuldu.

Johnson’un 320 oya ihtiyacı var

1982 yılından bu yana ilk defa İngiliz Parlamentosu bir cumartesi günü olağanüstü toplanarak yeni Brexit anlaşmasını oylayacak. Fakat İngiltere Başbakanı Boris Johnson, geçtiğimiz temmuz ayında parlamentodaki çoğunluğu kaybetti.

Anlaşmanın onaylanması için 320 oya ihtiyaç duyuluyor, İngiltere başbakanının ise parlamentoda sadece 288 milletvekili bulunuyor. Kuzey İrlanda’nın en büyük, Birleşik Krallık’ın dördüncü büyük siyasi partisi olan Demokratik Birlik Partisi (DUP) anlaşmayı desteklemeyeceklerini bildirdi.

Parlamentoda 244 milletvekili bulunan Ana muhalefetteki İşçi Partisi de anlaşmayı onaylamama çağrısında bulundu. İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn ikinci referandum düzenleyerek son sözü halka bırakmak gerektiğini ifade etti.

“Kaos ortamını önledik”

Avrupa Parlamentosu’nun da anlaşmayı onaylaması gerekeceğini hatırlatan Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, “Yeni bir anlaşmamız var, İngiltere ile 27 AB ülkesi arasında kaos ve çatışma ortamı önlenmiş olacak.” ifadelerini kullandı.

Yeni Brexit anlaşmasına göre Kuzey İrlanda, İngiltere’nin Gümrük Birliği’nde kalmaya devam edecek ve AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti ile sınır kontrollerini engellemek için Brüksel’in ortak pazar kurallarına tabi olmayı sürdürecek.

Anlaşmanın İngiliz Parlamentosundan geri çevrilmesi halinde Johnson, Brüksel’den yeniden üç aylık erteleme tarihi talep etmek durumunda kalacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.