kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3212
EURO
35,0652
STERLIN
40,9554
BITCOIN
$70.778
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
13°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Johnson’ın hukuksuz biçimde askıya aldığı parlamento yeniden toplandı

Johnson’ın hukuksuz biçimde askıya aldığı parlamento yeniden toplandı
25.09.2019
0
A+
A-
İngiltere parlamentosu

Avam Kamarası’nın milletvekilleri ve Lordlar Kamarası üyeleri, Yüksek Mahkeme’nin dünkü kararı ardından bugün yeniden açılan parlamentoda yerlerini aldılar.

Meclis Başkanı John Bercow Yüksek Mahkeme kararı ile parlamentonun askıya hiç alınmamış sayıldığını, tutanaklara “oturumlara ara verildiği” şeklinde geçeceğini söyledi.

Hukuk sürecinde önemli rol oynayan İskoçya Yüksek Mahkemesi’ndeki bir önceki başvurunun başını çeken İskoçya Ulusal Partisi milletvekili Joanna Cherry de ilk söz alan vekillerden biri olarak mahkeme kararının hükümetlerin hukukun üzerinde olmadığı yolundaki demokratik geleneği sürdürdüğünü kaydetti ve Adalet Bakanı Geoffrey Cox’dan parlamentonun askıya alınması konusunda hükümete nasıl bir hukuki tavsiye verdiğini açıklamasını istedi.

Adalet Bakanı Geoffrey Cox, mahkeme kararına uyacaklarını fakat gerek İskoçya gerek İngiltere mahkemelerinde ilk başvurularda hükümetin pozisyonunu destekleyen yargıçlar da bulunduğunu, dolayısıyla bunun hukuken tartışmalı bir konu olduğunu söyleyerek yanıt verdi.

Beş haftalık kapatma kararı Yüksek Mahkeme tarafından sert bir kararla hukuksuz ve geçersiz bulunan Başbakan Boris Johnson’un Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi için gittiği New York’dan dönüşünde parlamentoda aldığı bu son yenilgi üzerine bir konuşma yapması bekleniyor.

Joanna Cherry

İskoçya Ulusal Partisi milletveki Joanna Cerry başbakanın istifa etmesi gerektiğini söylüyor

Boris Johnson, mahkemenin kararına saygı göstereceğini ama “mahkeme ile asla hemfikir olmadığını” söylemişti

Maliye Bakanı Michael Gove da mahkemeyi eleştirmeyeceğini ama tutumunu benimsemediğini söyledi ve günün ilerleyen saatlerinde Avam Kamarası’ndaki parti grubunun lideri Jacob Rees-Mogg’un mahkeme kararıyla ilgili olarak hükümetin resmi yaklaşımını açıklayacağını bildirdi.

Boris Johnson

Bugünkü oturumun gündeminde Başbakan’a sorular başlığı yok ama acil sorular, bakanlıklar tarafından yapılacak açıklamalar ve acil gündem önerileri gündeme girebilir.

BBC parlamento muhabiri şu ana kadar acil soru kapsamında 32 vekilin söz istediğini ve başbakanın da bir konuşma yapmasının beklendiğini belirtti.

Dün Yüksek Mahkeme’nin “oy birliğiyle” verdiği tarihi kararından sonra ana muhalefet İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn de meclisin açılış oturumu dolayısıyla, partisinin halen devam eden kongresinde yapması beklenen “liderlik konuşması”nı erteledi.

BBC’ye konuşan Corbyn, Boris Johnson’un istifa etmesi gerektiğini mahkeme kararının başbakanı çok zor durumda bıraktığını söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.