kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5681
EURO
34,8878
STERLIN
40,5573
BITCOIN
$66.742
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Çarşamba Parçalı bulutlu
12°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C
Cumartesi parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C

Boris Johnson’ın kabinesi: Dışişlerine Raab, Maliye Bakanlığına Javid

Boris Johnson’ın kabinesi: Dışişlerine Raab, Maliye Bakanlığına Javid
24.07.2019
0
A+
A-

İngiltere’nin yeni Başbakanı Boris Johnson’ın kabinesi şekilleniyor. Johnson, eski Brexit Bakanı Dominic Raab’a dışişleri, May’in kabinesinde içişleri bakanlığı yapan Sajid Javid’e de maliye bakanlığını teslim etti. Stephen Barclay ise Brexit bakanı olarak görevde kaldı.

Downing Sokağı’ndaki başbakanlık konutuna çağrılan ilk isim eski İçişleri Bakanı Sajid Javid oldu. Maliye bakanlığının açıklanmasının ardından Javid, “Bu bir onurdur, hazineyle yakından çalışıp AB’den ayrılık sonrasına hazırlanacağız” açıklamasını yaptı.

Javid 2016’daki Brexit referandumu öncesinde İngiltere’nin Avrupa Birliği’nde kalmasını destekleyen siyasetçilerdendi.

Dışişleri’ne Brexitçi, Savunma’ya Brexit karşıtı

Başbakan Johnson, dışişleri bakanlığını ise eski Brexit Bakanı Dominic Raab’ı atadı. Brexit referandumu sırasında İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılması yönünde kampanya yaptı.

44 yaşındaki Raab, ülkenin AB’den anlaşmasız ayrılması senaryosunun ‘düşünüldüğü kadar kötü’ olmayacağını, İngiltere’nin kendi kendine yeteceğini savunuyor.

Savunma Bakanlığı görevi ise ABD’den anlaşmasız çıkışın AB-İngiltere güvenlik ilişkisine ‘büyük etkisi’ olacağı uyarısı yapan Ben Wallace’un oldu. Wallace, ordudayken Kuzey İrlanda, Almanya, Kıbrıs ve Orta Amerika’da görevler almıştı. 2005’e kadar da İskoçya Parlamentosu’nda Lancaster ve Wyre milletvekiliydi.

Johnson içişleri bakanlığını da Brexit kampanyasının önde gelen savunucularından 47 yaşındaki Priti Patel’e teslim etti. Patel, Theresa May sonrası Muhafazakar Parti’nin liderlik yarışında Johnson’ı desteklemişti.
May’in kabinesindeki gelişim bakanlığı görevinden İsrailli bakanlarla yetkisi dışından görüşmeler yaptığı ortaya çıkınca istifa etmişti.

Johnson’dan ilk açıklamada Brexit mesajları

Johnson kabinesini açıklamadan önce başbakan olarak yaptığı ilk konuşmada, Avrupa Birliği (AB) ile “yeni ve daha iyi bir anlaşma” sözü verdi, anlaşma olmaması halinde “amasız ve fakatsız” 31 Ekim’de AB’den çıkılacağını söyledi.

İngiltere’de Muhafazakar Parti’nin lideri seçilen Johnson, bugün Buckingham Sarayı’nda İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth tarafından kabul edildi ve hükümeti kurmakla görevlendirildi.

Johnson daha sonra Başbakanlık konutu Downing Street 10 numara önünde yaptığı konuşmada, “Parlamentonun halka tekrar tekrar verdiği sözleri yerine getireceğiz ve AB’den 31 Ekim’de çıkacağız, amasız ve fakatsız” dedi.

Johnson, AB’den anlaşma olmadan çıkılmasının düşük bir ihtimal olduğunu da sözlerine ekledi.

AB’den Boris Johnson’ı ilk tebrik eden AB Konseyi Başkanı Donald Tusk oldu.

Tusk, Johnson’a gönderdiği kısa tebrik mesajında, “İşbirliğimizi, detaylı olarak konuşmak için, sizinle bir araya gelmeyi dört gözle bekliyorum” ifadelerine yer verdi.

 

 

Written by: Faith Caniz

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.