kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5952
EURO
34,7918
STERLIN
40,6061
BITCOIN
$64.545
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı az bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Johnson resmen yeni başbakan oldu: 99 günde Brexit

Johnson resmen yeni başbakan oldu: 99 günde Brexit

İngiltere’de iktidardaki Muhafazakâr Parti’nin yeni lideri seçilen Boris Johnson, ülkenin resmen yeni başbakanı oldu. İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, Buckingham Sarayı’nda Johnson’ı hükümeti kurmak için görevlendirildi.

Boris Johnson’ın göreve başlamasından önce, Theresa May’in kabinesinden istifa haberleri gelmeye başlamıştı. İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond istifa etti.

İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond, BBC canlı yayınında yaptığı açıklamada, Boris Johnson’ın yeni İngiltere Başbakanı olması halinde istifa edeceğini söylemişti.

Hammond, May’e sunduğu istifa mektubunda, “Henüz çözülememiş olan Brexit meselesinin yarattığı belirsizliğe rağmen, kamu maliyesini yeniden yapılandırmada ve İngiltere ekonomisini gelecek fırsatlara hazırlamada gözle görülür ilerlemeler kaydettik” dedi.

Theresa May, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasını (Brexit) gerçekleştiremediği için istifa etmişti.

May’in İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’e istifasını sunmasının ardından, Johnson hükümeti kurmak için görevlendirilmek üzere Buckingham Sarayı’na gitti.

Johnson, daha önce Dışişleri Bakanı ve Londra Belediye Başkanı olarak görev yaptı.

MAY’DEN VEDA KONUŞMASI

May, Başbakanlık Konutu Downing Street 10 Numara’da yaptığı son konuşmada, başbakan olarak ülkesine hizmet vermenin “yaşadığı en büyük onur” olduunu söyledi.

Eşi Philip May ile birlikte son kez başbakanlık konutu önünde kameraların karşısına çıkan May “Bu, bir tutkular ve fırsatlar ülkesi ve umarım bir kadın başbakan gören bütün genç kızlar, neleri başarabileceklerinin önünde hiçbir sınır olmadığını biliyordur” dedi.

Theresa May, daha önce de her hafta düzenlenen ve milletvekillerinin Başbakan’a sorular yönelttiği parlamento oturumuna da bugün son kez katıldı.

İşçi Partisi Milletvekili Ruth Cadbury, May’e başbakanlık koltuğunu “Müslümanları şeytanlaştıran, Donald Trump’a boyun eğen” birine devretme konusunda ne hissettiğini sordu. May, “Kabinesinde görev yapmış, muhafazakar ve Brexit ile ülkesini parlak bir geleceğe ulaştırma sözü vermiş birine görevi bırakmaktan memnuniyet duyduğunu” söyledi.

May, istifasını sunmadan önce parlamentoda da veda konuşması yaptı. May, Boris Johnson ve hükümetine iyi dileklerini sunduktan sonra “Onların başarısı ülkemizin başarısı olacak” dedi.

May, milletvekilliği görevine devam edeceğini ve ileride “başbakana sorular sormayı dört gözle beklediğini” belirtti.

2. Elizabeth’in elini öperek hükümeti kurmakla görevlendirmesini kabul eden Johnson, ardından yeni başbakan sıfatıyla ilk konuşmasını yaptı.

Johnson, ardından Başbakanlık resmi konutu önünde yaptığı konuşmada 99 günde Brexit sözü verdi.

2016 referandumunun Avrupa Birliği’nden çıkış (Brexit) kararıyla sonuçlanmasıyla başlayan ama yılan hikayesine dönen süreç hakkında yeni başbakan “Eğer ya da fakat olmadan 31 Ekim’de AB’den çıkmış olacağız” dedi.

Brexit’in başsavunucularından olan Johnson, AB ile anlaşma olsa da olmasa çıkacakları vaadini teyit etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.