kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3372
EURO
35,0918
STERLIN
41,0605
BITCOIN
$70.532
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
13°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Trump yönetimine “beceriksiz” diyen İngiliz büyükelçi Kim Darroch istifa etti

Trump yönetimine “beceriksiz” diyen İngiliz büyükelçi Kim Darroch istifa etti
10.07.2019
0
A+
A-
Donald Trump

ABD Başkanı Donald Trump’ın yönetimini beceriksiz olarak tanımladığı elektronik postaların basına sızması sonrası, Trump tarafından “aptal” ve “kaçık” diye tanımlanan, İngiltere’nin ABD Büyükelçisi Kim Darroch görevinden istifa etti.

Darroch istifa mektubunda “Bu büyükelçilikteki, resmi belgelerin sızmasının ardından, makamım ve büyükelçi olarak geçireceğim kalan süre hakkında çok fazla spekülasyon yapıldı. Bu spekülasyonlara bir son vermek istiyorum. Mevcut durum, görevimi istediğim gibi sürdürebilmemi imkansız kılıyor” dedi.

Darroch, Mail on Sunday gazetesinin yayımladığı yazışmalarda, Beyaz Saray’ın bölünmüş yapısına dikkat çekiliyordu.

Mesajlaşmalarda Darroch, “Bu yönetimin ciddi bir şekilde normalleşeceğine, işlevsizliğinin azalacağına, daha az belirsiz ve diplomatik anlamda daha az beceriksiz ve sakar olacağına çok da inanmıyoruz” diyordu.

Devamında ise Beyaz Saray’ı “hiç yetkin bir görüntü verebilecek mi” diye sorguluyordu.

Kim Darroch’ın yazışmalarında, ABD Başkanı Donald Trump’ın gözden çıkarılmaması gerektiği uyarısı da yer alıyordu.

Sızan yazışmalarda, iki ülke arasında Brexit sonrası döneme ilişkin de ön görüler yer alıyordu.

Bu dönemde ABD ile İngiltere arasında, basın özgürlüğü, iklim değişikliği ve ölüm cezası konularındaki farklı bakış açılarının barizleşebileceği değerlendiriliyordu .

Kim Darroch, Trump’a ulaşmak için ise “konuşacağınız başlıklar basit ve hatta açık olmalı” görüşünü dile getiriyordu.

‘İngiltere’ye hizmet etmedi’

2017’den sonrasına ait yazışmalarda Darroch’ın güncel ABD siyasetine ilişkin değerlendirmeleri de yer alıyordu.

İngiltere Hükümeti, elektronik postaların basına sızdırılmasıyla ilgili inceleme başlatmıştı ve Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, basına sızan e-postalarda yer alan ifadelerin, Büyükelçi Kim Darroch’ın “kişisel görüşlerini yansıttığını,” İngiltere hükümetinin duruşunu yansıtmadığını söylemişti.

Pazar günü New Jersey’de gazetecilere konuşan ABD Başkanı Trump da, sızan yazışmalarla ilgili soruya “Biz de bu adamın büyük hayranları değiliz, zaten İngiltere’ye iyi hizmet etmedi. Yani anlıyorum, onunla ilgili bazı şeyler söyleyebilirim ama zahmet etmeyeceğim” yanıtını vermişti

Sir Kim Darroch

Trump bir süre sonra da Twitter’da şunları söylemişti;

İngiltere’nin ve Başbakan Theresa May’in Brexit konusunu ele alış biçimini çokça eleştirdim. May ve temsilcileri bir karmaşa yarattı. Bunun nasıl yapılması gerektiğini kendisine anlatmıştım ama o başka bir yolu tercih etti. Büyükelçiyi tanımıyorum ama kendisi ABD’de sevilmez ve hakkında iyi şeyler düşünülmez. Artık kendisiyle işimiz olmayacak. Müthiş İngiltere için iyi haberler de var; yakında yeni bir başbakanı olacak. Geçen ay yaptığım muhteşem devlet ziyaretinden çok keyif almıştım ama beni en çok etkileyen kişi Kraliçe olmuştu.”

Bir süre sonra, ABD Başkanı Donald Trump Twitter hesabında konuyla ilgili açıklama yaptı:

“İngiltere’nin ve Başbakan Theresa May’in Brexit konusunu ele alış biçimini çokça eleştirdim. May ve temsilcileri bir karmaşa yarattı. Bunun nasıl yapılması gerektiğini kendisine anlatmıştım ama o başka bir yolu tercih etti. Büyükelçiyi tanımıyorum ama kendisi ABD’de sevilmez ve hakkında iyi şeyler düşünülmez. Artık kendisiyle işimiz olmayacak. Müthiş İngiltere için iyi haberler de var; yakında yeni bir başbakanı olacak. Geçen ay yaptığım muhteşem devlet ziyaretinden çok keyif almıştım ama beni en çok etkileyen kişi Kraliçe olmuştu.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.