kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$63.723
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
12°C
LONDRA
12°C
Parçalı bulutlu
Pazar Parçalı az bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
7°C

ATHPA üyesi doktorlardan çocuk semineri

ATHPA’dan sağlıklı, mutlu ve özgüvenli çocuk yetiştirme semineri

ATHPA üyesi doktorlardan çocuk semineri
14.07.2014
0
A+
A-

Çocuk ve ergen sağlığı semineri  – Nasıl sağlıklı, mutlu ve özgüveni yüksek çocuklar yetiştirebiliriz?

IMG_4695

Anglo-Turkish Healthcare Professionals Association (ATHPA) – İngiltere Türk Sağlık Elemanları Derneği

 

ATHPA’nın 12 temmuz 2014’de düzenlediği, Cemevi’nin yaz tatilinden sonraya ertelemesi nedeniyle Enfield Belediyesi’nin Konferans salonunda gerçekleşen, sağlık seminerine ilgi oldukça yüksekti.

IMG_4641

Dr. Esra Çağlar, Dr. Müge Herrewegh-Trak ve Dr. Nurdan Özyılmaz

Seminerin açılış konuşmasını yapan ATHPA kurucu başkanı Dr. Müge Herrewegh-Trak 2011 yılında NHS (Devlet Sağlık Hastaneleri)’de çalışmakta olan uzman Türk doktorları tarafından kurulmuş olan dergeğin ve bağlı bulunduğu Avrupa Türk Sağlık Elemanları Federasyonu’nun amaçları ve bu güne kadar yaptıkları çalışmalardan bahsedip konuşmacı olarak katılan ATHPA kurucu üyesi uzman doktorlara teşekkür etti. Göçmenliğin getirdiği sorunların ruh ve beden sağlığı üzerindeki etkilerine değinen Dr. Herrewegh Türkçe konuşan sağlıkçılar olarak Türk, Kürt ve Kıbrıs kökenli topluma kültüre duyarlı sağlık hizmeti verebilmek için NHS ıle birlikte çalışmalarının gerekliliğini anlattı.  İngiltere’de yaşayan Türk ve diğer Türkçe konuşan gençlerin madde kullanımı ile ilgili İOP (Institute of Psychiatry) nezdinde yaptığı literatur taraması sonuçlarına kısaca değinen doktor madde kullanımının yol açtığı psikolojik problemlerin bazen intihara kadar gidebildiğini sözlerine ekledi. Bu nedenle önleyici hekimlik olarak ilk adımın okullarda tarama ve bilgilendirme hizmeti olacağını bildiren doktor bunun akabinde (grup) bilinç davranış terapisi ve aile terapisinin gerekli olduğunu söyledi. ATHPA’nın Hackney Refugee Centre ile birlikte hazırladıkları Time to Change funding başvurusunun reddedilmesinden duydukları üzüntüyü dile getiren Dr. Herrewegh bu tür çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.

DSC05091

Çocuk ve ergen psikiyatristi Dr. Esra Çağlar konuşmasında şu konulara değindi: Bir bebeğin anne karnından başlayarak ilk 1000 günü altın çağıdır. Çocukların beyni yaklaşık üçüncü yıllarında bir yenilenmeden geçiyor. Kullanılan sınır hücreleri kalıyor, kullanılmayanlar oluyor. Doktor Çağlar dinleyicilere su tavsiyelerde bulundu: Bebeğinizle bire bir ilgilenmeniz, huzurlu bir ortam sağlamanız çok önemli. Bebeğinizle konuşun, ona kitap okuyun, ninniler söyleyin, mümkün olduğu kadar çok doğayla tanıştırın. İlgili ebeveyn olmak ne kadar önemliyse, aşırı mükemmeliyetçi olmamak da o kadar önemli. Rekabet ve aşırı mükemmeliyetçilik ebeveynin keyfini kaçırır, bilinçsiz seçimlere sürükler. Ebeveynde ve çocukda özgüven eksikliğine neden olur. Son olarak da anne babalara sağduyunuzu ve ebeveynlik içgüdülerinizi kaybetmeyin dedi.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı ve Pediatrik Nefroloji uzmanı Dr Nurdan Özyılmaz konuşmasında anne sütünün önemine dikkat çekti. İlk ayda bebeklerin anne sütünden başka şu da dahil olmak üzere hiç bir ek gıdaya ihtiyaçları olmadığını vurgulayan Dr Özyılmaz, altı aydan önce yada hızlı bir şekilde ek gıdalara geçildiğinde ileride astım, ekzema gibi allerjik rahatsızlıkların ortaya çıkma riskinin yüksek olduğunu, bu sebeble ek gıdalara altı aydan sonra yavaş bir şekilde başlanması gerektiğini söyledi. Bebeklerin büyüme ve gelişmelerinin doğdukları kilo persentillerine yakın bir paralellikte devam etmesi gerektiğini söyleyen Dr Özyılmaz, ek gıdalara geçildikten sonra, ekmek, makarna, muhallebi ve hazır mamalar gibi kompleks karbonhidratlarla doğal olmayan bir yoldan kilo aldırtılan bebeklerin İleride daha fazla kalp damar hastalıkları,Obesite ve tıp 2 Diyabet gibi metabolik hastalıklara yakalanma risklerinin olduğu konusunda ebeveynleri uyardı. Hazır ve paketlenmiş gıdalardan uzak  Omega 3 yağ asitlerinden zengin bir beslenmenin çocukların fiziksel ve zeka gelişmelerinde çok önemli olduğunu söyleyen Dr Özyılmaz, anne babalara çocuklarına düzenli olarak balık, ceviz ve badem yedirmelerini tavsiye etti. Bununla birlikte, özellikle İngilterede yaşayan göçmen Türklerde vitamin D yetersizliğinin çok sık görüldüğünü bu sebeble iyi beslenmenin yanında, çocukların özellikle yaz aylarında düzenli olarak sabahları güneşlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Çocuk hastalıkları ve Pediyatrik Nefroloji uzmanı olarak St Thomas Evelina Children’s Hospital da çalışan ve aynı zamanda Kuzey Londra da klinik yapan ATHPA kurucu üyelerinden Dr. Özyılmaz, Dr Çağlar ve Dr. Herrewegh ile birlikte, bundan sonra da İngiltere’de yaşayan ve Türkçe konuşan halkımıza düzenli aralıklar ile seminerler vermeyi planladıklarını, bu şekilde halkın sağlık düzeyinin yükseltilmesi ve topluma sağlıklı yaşam bilinci kazandırmayı hedeflediklerini söyledi.

IMG_4651

ATHPA üyesi Dr. Zehra Yılmaz (solda) annesi Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi Başkanı Aysın Yılmaz (ortada) ve Psikoterapist Çiğdem Yavuz ile birlikte semineri izleyenler arasındaydı.

Bundan sonraki sağlık seminerinin 4 ekim 2014 tarihinde Cemevi’nde olması planlanıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.