kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4753
EURO
34,9656
STERLIN
40,7448
BITCOIN
$64.607
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Kapalı
11°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C

Brexit’te karar haftası

Brexit’te karar haftası
08.04.2019
0
A+
A-

Brexit dramı uzayacak mı yoksa İngiltere bu Cuma AB’den anlaşmasız şekilde mi ayrılacak? Bu hafta gerek Londra, gerekse Brüksel’de uzun vadeli ve ağır etkileri olan kararlar alınacak.Avrupa’nın bu hafta da başlıca gündem maddesi yine Brexit. AB’ye üye 27 ülkenin devlet ve hükümet başkanları Çarşamba günü Brüksel’de yapılacak olağanüstü bir zirvede Brexit için öngörülen sürenin yeniden uzatılıp uzatılmaması konusunu masaya yatıracak. Zirveye İngiltere Başbakanı Theresa May de katılacak. May şu an için sürecin 30 Haziran’a kadar uzatılmasını istiyor. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise 12 aya kadar bir erteleme önerdi. Bu erteleme Brexit anlaşmasında bir uzlaşma sağlanması halinde, AB’den daha erken ayrılma opsiyonunu barındırıyor. Brüksel’de AB Dışişleri Bakanları, Londra’da ise parlamentonun üst kanadı Lordlar Kamarası Pazartesi günü toplanarak seçenekleri değerlendirecek. Lordlar Kamarası bugün parlamentoya Brexit ertelemelerinin süresi konusunda karar verme yetkisi tanıyacak bir yasa tasarısını oylayacak. Eğer yasa tasarısı zamanında kabul edilir ve Lordlar Kamarası söz konusu yetkiyi elde ederse, May’in Brüksel’e gitmeden önce hazırladığı teklifi yeniden düzenlemesi gerekecek.

Başbakan Theresa May’in AB ile vardığı anlaşma parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası’nda üç kez reddedilmiş, anlaşmaya alternatif olarak sunulan seçenekler de parlamentodan onay alamamıştı. Brexit’in parlamentoda onaylanması için Brüksel’in Londra’ya tanıdığı süre 12 Nisan Cuma günü doluyor. Muhalefet görüşmeleri Parlamentodaki “tıkanıklığı” aşmak istediğini vurgulayan May, ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn ile görüşmüştü. Ancak iktidardaki Muhafazakar Parti ile ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin Brexit ile ilgili görüşleri birbirinen büyük farklılıklar gösteriyor. Görüşler gerekirse anlaşmasız bir şekilde bir an önce AB’den ayrılmak ile ikinci bir referandum yapılması arasında çok geniş bir skalada değişiyor. İşçi Partisi Brexit’in ardından da AB ile sıkı bir bağı savunurken, İşçi Partisi’nin lideri Corbyn, Brexit sonrası Gümrük Birliği’nde kalınmasını istiyor. Muhafazakarların birçoğu ise gerek İşçi Partisi ile görüşmeler, gerekse daha uzun süreli bir erteleme için İngiltere’nin Mayıs ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılacak olması konusunda hoşnutsuz. Yoğun baskı altındaki May, Brexit anlaşmasının kabul edilmesi durumunda istifaya hazır olduğu sinyalini vermişti. Weber: Süre uzatılmamalı Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Hristiyan demokratlar adına yarışan Manfred Weber, Brexit’in zamanıyla ilgili değişikliğe gidilmesine karşı olduğunu belirtti. Weber, Neuen Osnabrücker Zeitung’a Pazartesi günü verdiği demeçte “Hedef açıklığa kavuşmadan süre uzatılmamalı” diye konuştu.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.