kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,6013
EURO
34,8092
STERLIN
40,6635
BITCOIN
$64.992
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı az bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

İngiltere İçişleri Bakanı’ndan IŞİD’e katılıp geri dönmek isteyen kız öğrenciye: ‘Dönüşünü engelleyeceğiz’

İngiltere İçişleri Bakanı’ndan IŞİD’e katılıp geri dönmek isteyen kız öğrenciye: ‘Dönüşünü engelleyeceğiz’
16.02.2019
0
A+
A-

IŞİD’e katılmak için dört yıl önce İngiltere’den Suriye’ye kaçan ve Times gazetesine verdiği röportajda ülkesine dönmek istediğini söyleyen kız öğrenciyle ilgili olarak İngiltere İçişleri Bakanı “Dönüşünü engelleyeceğiz” dedi. Bakan Sajid Javid, Times gazetesine açıklamasında “Ülke dışında terör örgütlerini desteklediysen, dönüşünü engellemek konusunda hiçbir tereddüttüm olmayacak” mesajı verdi.

Javid, 19 yaşındaki kız öğrenci Shamima Begüm’ün ülkeye dönmesi durumunda ise yargılanması gerektiğini söyledi.
Times’a konuşan Javid şu ifadeleri kullandı: “IŞİD’e katılmak için İngiltere’yi terk edenlerin ülkemize karşı nefretle dolu olduklarını unutmamalıyız.”
“Eğer dönmeyi becerebilirsen, sorgulanmaya, soruşturulmaya ve büyük olasılıkla yargılanmaya hazır olmalısın.”

İngiltere İçişleri Bakanı ayrıca, ‘İngiltere’ye dönenlerin ülkeye tehdit oluşturmasını önlemenin, İngiliz pasaportlarının iptali ve ülke girişlerinin engellenmesi dahil farklı yolları olduğunu’ söyledi.İngiliz güvenlik yetkilileri terörle mücadele yasasının ‘geçici sınır dışında tutma’ maddesini de uygulayabilir.

Yasa, bir İngiliz vatandaşının soruşturulmayı, izlenmeyi ve gerekli görüldüğü takdirde radikalleşme karşıtı eğitim almayı kabul etmediği takdirde ülkeye girişinin geçici olarak engellenmesinin önünü açıyor.
Ama terör yasasının eski bağımsız denetçilerinden Lord Alex Carlile, başka bir ülkenin vatandaşlığını almadıysa Shamima Begum’ün İngiltere’ye geri kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Uluslararası yasalar uyarınca bir kişiyi ‘devletsiz bırakmak’ mümkün değil.

İngiltere’nin başkenti Londra’dan 2015’te ayrılıp IŞİD’e katılmak üzere Suriye’ye giden 3 öğrenciden biri olan 19 yaşındaki Shamima Begüm, Times gazetesine pişman olmadığını ama artık İngiltere’ye dönmek istediğini söylemişti. Begüm, ‘çöp kutularında kesik başlar’ gördüğünü ama gördüklerinin kendisini ürkütmediğini belirtti. 9 aylık hamile olduğunu ve bebeğini İngiltere’de doğurmak istediğini söyleyen Begum, 2 çocuğunun da öldüğünü anlattı.
Begüm ayrıca, İngiltere’den beraber kaçtığı diğer iki okul arkadaşından birinin de bombardımanda öldüğünü söyledi. Diğer arkadaşının akıbeti ise belirsiz. Suriye’ye kaçtıkları Şubat 2015’te, Londra’nın doğusundaki Bethnal Green’de okuyan Begüm ve Amira Abase 15, Kadiza Sultana ise 16 yaşındaydı.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.