kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3715
EURO
35,0331
STERLIN
40,9873
BITCOIN
$70.829
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
13°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Brexit – Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker: Anlaşma, İngiltere Başbakanı May’in istediği gibi değiştirilemez

Brexit – Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker: Anlaşma, İngiltere Başbakanı May’in istediği gibi değiştirilemez
07.02.2019
0
A+
A-

Juncker bununla birlikte, AB’nin anlaşmaya ek ve bağlayıcı olmayan, gelecekteki ilişkilere yönelik belgeye eklemeler yapmaya açık olduğunu belirtti. May ve Juncker, “zorlu ancak yapıcı” geçtiği açıklanan görüşmeleri sonrası, ay sonunda bir kez daha buluşma konusunda da uzlaştı.

Tusk’la da görüşecek

May Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani ve Parlamento’nun Brexit Koordinatörü Guy Verhofstadt ile de görüşmeler yapıyor. Daha sonra da AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile bir araya gelecek.

Tusk, May’in Brüksel ziyareti öncesi, “Herhangi bir somut planları olmadan yapmadan Brexit’i destekleyenler cehennemde özel bir yeri hak ediyor” demişti. İngiltere’de 2016’daki referandumda Brexit’e destek veren milletvekilleri Tusk’ın sözlerini öfkeyle karşılamış ve “küstahlıkla” suçlamıştı.

Görüşmeler sürecek

Bu arada, AB ve İngiltere’nin Brexit müzakere heyetleri, “İngiltere Parlamentosu’nda en geniş desteği alabilecek ve Avrupa Konseyi tarafından belirlenen prensiplere saygılı bir çözüm bulunup bulunamayacağını” belirlemek için görüşmelere devam edecek. İngiltere Brexit Bakanı Steve Barclay ve AB’nin Brexit Müzakerecisi Michel Barnier de Pazartesi günü Strasbourg’ta görüşecek.

May, İngiltere’nin Kuzey İrlanda ve İrlanda Cumhuriyeti arasında “backstop” adlı düzenlemeye “mahkum” kalmayacağı konusunda ısrar ediyor.

Theresa May, geçen ay anlaşmayı reddettiklerinde kendisine “alternatif düzenlemeler” bulması çağrısı yapan İngiliz milletvekillerinin desteğini almak için anlaşmanın değişmesi gerektiğini söylüyor.

“Backstop”, Brexit sonrası AB ile İngiltere arasındaki serbest ticaret anlaşması müzakereleri nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, Birleşik Krallık’ın parçası Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasında fiziki sınır olmamasının garanti altına alınmasını amaçlıyor.

İşçi Partisi’nin May’e yaptığı yeni teklif

İngiltere’de ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn ise Başbakan May’e yazdığı mektupta, partisinin Brexit anlaşmasına destek vermesi ve “Parlamentonun desteğini kazanıp ülkeyi bir araya getirebilecek anlamlı bir anlaşma adına” görüşme teklifinde bulunması için şartlarını sıraladı.

İşçi Partisi liderinin 5 talebi arasında, “AB’nin gelecekteki ticaret anlaşmalarında İngiltere’nin söz hakkı olmasına yönelik bir anlaşmayı da içereren, AB gümrük kurallarıyla uyumlu, Birleşik Krallık çapında daimi ve kapsamlı bir gümrük birliği” bulunuyor.

Jeremy Corbyn, “AB ortak pazarıyla yakın bir ilişki” ve İngiltere standartlarının AB’nin gerisine düşmemesi için işçi haklarının korunmasında “dinamik bir birliktelik” talep ediyor. Corbyn ayrıca, AB kurumları ve fonlama programlarına katılım, güvenlik alanlarında anlaşma ve Avrupa çapında tutuklama emrine erişim istiyor.

Brexit süreci ne aşamada?

İngiltere’nin AB’den çıkışı düzenleyen 50. madde uyarınca çekilme müzakerelerine tanınan iki yıllık sürenin dolduğu 29 Mart’ta birlikten çıkması bekleniyor.

Geçen ay yapılan oylamada, İngliiz milletvekilleri May hükümetinin AB’yle yaptığı anlaşmayı ezici bir çoğunlukla reddetmişti. Milletvekilleri daha sonra hükümete “backstop” düzenlemesine alternatifler bulunması çağrısı yapan bir değişikliği kabul etmişti. “Backstop” Brexit’in ardından, “her ne olursa olsun” Kuzey İrlanda ve AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasında fiziki bir sınırın olmamasını garanti altına almayı öngören bir “sigorta poliçesi.”

Çok sayıda kişi, fiziki bir sınırın Kuzey İrlanda barış sürecini tehdit edebileceğinden korkuyor. Ancak Kuzey İrlanda’nın muhafazakar Demokratik Birlik Partisi ve Brexit yanlıları, “backstop” düzenlemesinin, İngiltere’nin toprak bütünlüğünü tehdit edebileceğine ve AB ile Londra arasında bir ticaret anlaşması yapılamaması durumunda, İngiltere’yi süresiz AB kurallarına makum edeceğine inanıyor.

 

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.