kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3451
EURO
35,1132
STERLIN
40,8645
BITCOIN
$70.672
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

Brexit oylaması için kritik tarih belli oldu

Brexit oylaması için kritik tarih belli oldu
07.01.2019
0
A+
A-

Reuters’ın son dakika koduyla duyurduğu haberde, İngiliz yayın kuruluşu BBC, İngiltere Başbakanı Theresa May’in 15 Ocak’ta Brexit anlaşmasını parlamentoda oylamaya sunacağını açıkladı.

İngiltere Başbakanı Theresa May, parlamentoda yeterli desteği alamayınca daha önce ertelediği Brexit oylaması için tarih vermişti, son dakika olarak bu tarihin 15 Ocak olduğu duyuruldu. May, anlaşmanın reddedilmesi halinde alışılmadık bir durumun yaşanacağını söyledi. May, ikinci bir Brexit referandumunun ise söz konusu olmaması gerektiğini kaydetti.

İngiltere’de 200’den fazla milletvekili imzaladığı mektupta Başbakan Theresa May’e anlaşmasız AB’den ayrılma seçeneğini ‘gözden çıkar’ çağrısı yaptı.

Aralarında AB’den ayrılma ve AB’de kalma destekçilerinin de bulunduğu milletvekilleri salı günü Başbakan May ile görüşecek.

Görüşmede, partiler üstü milletvekilleri, Başbakan May’e, anlaşma yapılmadan AB’den ayrılmanın İngiltere için bir felaket olacağı ve bunun iş kayıplarına neden olacağı uyarısında bulunacaklar.

Milletvekilleri ayrıca Başbakan May’den, Brexit anlaşması gelecek haftaki oylamada güvenoyu almasa da AB’den asla anlaşmasız ayrılmayacağını garantilemesini talep edecekler.

İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin aktardığına göre, mektubu, muhafazakâr partili Dame Caroline Spelman ile muhalefetteki İşçi Partili milletvekili Jack Dromey organize etti.

AB’de kalma taraftarı Spelman, BBC Radio 4’de katıldığı programda, anlaşmasız bir Brexit’in ülkede iş kayıplarına yol açacağı uyarısını yaptı.

İngiltere, üyelerin AB’den ayrılma sürecini düzenleyen Lizbon Anlaşması’nın 50. maddesine göre birlikten 29 Mart 2019’da ayrılmış olacak.

Bunun AB ile bir anlaşmaya varılarak mı yoksa herhangi bir anlaşma olmaksızın mı yapılacağı ise belirsizliğini koruyor.

İngiltere ile AB kasımda, bir Brexit anlaşması metni ile tarafların Brexit sonrası ilişkilerine dair bir siyasi deklarasyon üzerinde anlaştı ancak her iki metnin de İngiliz parlamentosunda oylanması, milletvekillerinin muhalefeti nedeniyle ertelendi.

Anlaşmadaki, “tedbir maddesi” ülkede hiçbir kesimi memnun etmezken, Başbakan Theresa May’in bu maddeye zaman tahdidi veya tek yanlı çekilme mekanizması ilave ettirme girişimleri de sonuçsuz kaldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.