kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5610
EURO
34,8418
STERLIN
40,5170
BITCOIN
$64.617
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
11°C
LONDRA
11°C
Parçalı bulutlu
Perşembe Orta şiddetli yağmur
11°C
Cuma Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

İngiltere hükümeti Parlamento’daki oylamayı kaybetti

İngiltere hükümeti Parlamento’daki oylamayı kaybetti
05.12.2018
0
A+
A-

İngiltere Parlamentosu’nun alt kanadı olan Avam Kamarası, hükümetin ülkenin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasına (Brexit) yönelik anlaşmayla ilgili yasal tavsiye konusunda Parlamento’yu küçümsediğine hükmetti. Muhalefet partilerinin bu konuda verdiği önerge, 293’e karşı 311 oyla kabul edildi. Hükümet oylama sonrası yasal tavsiyenin tamamını açıklayacağını duyurdu.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi geçen ay Hukuk İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Geoffrey Cox’dan Brexit anlaşması ile ilgili yasal tavsiyeyi kamuoyuna açıklamasını istemişti.

Geoffrey Cox ise Pazartesi günü Avam Kamarası’nda yaptığı konuşmada, ülkenin ulusal çıkarını korumasının görevi olduğunu söylemişti.

Cox, yasal tavsiyenin tamamını açıklamasının İngiltere’nin ulusal çıkarına zarar vereceğini savunmuştu.

Yasal tavsiyenin tamamının kamuoyuna açıklanması ile ilgili önergeye ise 6 muhalefet partisi destek verdi.

Avam Kamarası Başkanı John Bercow, oylama sonrası yaptığı açıklamada, milletvekillerinin Brexit anlaşmasını oylamadan önce yasal tavsiye hakkında bilgi sahibi olmamalarının “tasavvur edilemeyeceğini” söyledi.

Bu gelişme üzerine iktidardaki Muhafazakar Parti’nin Avam Kamarası Grup Başkanı Andrea Leadsom, Cox’un tavsiyesinin tümünün Çarşamba günü kamuoyuna açıklanabileceğini söyledi.

PARLAMENTO’DAKİ OYLAMA 11 ARALIK’TA

Salı günü Avam Kamarası’nda daha önce yapılan oylamada da, İngiliz hükümetinin, Brexit anlaşmasına yönelik yasal tavsiye ile ilgili kararın Parlamento İmtiyaz İnceleme Komitesi’ne bırakılmasını öngören düzenlemesi 307’ye karşı 311 oyla reddedildi.

Eğer oylama hükümetin istediği gibi sonuçlansaydı, Komite yasal tavsiyenin açıklanıp açıklanmaması konusunda görüş bildirecek, bu da haftalar sürebilecekti.

Komite şimdi hangi hükümet üyelerinin “Parlamento’yu küçümsediği” konusunda karar verecek ve suçlu bulunanlara verilecek cezaları açıklayacak.

İşçi Partisi’nin Brexit Sözcüsü Sir Keir Starmer, Avam Kamarası’ndaki oylamanın “çok büyük anayasal ve siyasi önemi” olduğunu, hükümet üyelerinin Parlamento’yu küçümsemelerinin daha önce eşi benzeri olmadığını söyledi.

Avam Kamarası, 11 Aralık Salı günü İngiltere ile AB arasında varılan Brexit anlaşmasını oylayacak.

Mevcut koşullarda, Parlamento’nun anlaşmaya onay vermesi çok zor görünüyor.

İngiltere’de Brexit ile ilgili olarak ikinci bir referandum yapılması talebini içeren yaklaşık 1,5 milyon imzalı iki dilekçe Başbakanlığa iletilmişti.

AB Adalet Divanı Hukuk Sözcüsü Campos Sanchez-Bordona da İngiltere’nin Brexit sürecini birlik üyesi diğer ülkelerin onayına ihtiyaç olmadan tek taraflı olarak durdurabileceğini açıklamıştı. (BBCTÜRKÇE)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.