kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3787
EURO
35,0516
STERLIN
41,0404
BITCOIN
$70.451
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
12°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Theresa May: Brexit anlaşmasının yüzde 95’i hazır

Theresa May: Brexit anlaşmasının yüzde 95’i hazır
22.10.2018
0
A+
A-

İngiltere Başbakanı Theresa May ülkesinin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasını düzenleyen antlaşmanın neredeyse tamamlandığını söyledi. May, en yoğun tartışmalara yol açan Kuzey İrlanda ile İrlanda arasındaki sınırın gelecekteki statüsüyle ilgili taleplerinden ise taviz vermeyeceklerini belirtti.

Başbakan May’in ofisi tarafından önceden açıklanan ve başbakanın bugün Avam Kamarası’nda yapacağı konuşmanın metninde “Brexit antlaşmasındaki maddelerin yüzde 95’i ile ilgili protokollerin yoluna koyulduğu” ifadesi yer alıyor. May Genel Kurul’da “son haftalarda güvenlik, ulaştırma ve hizmetler alanında önemli ilerlemeler kaydedildiğini” de dile getirecek.

Theresa May, geçen hafta Brüksel’de yapılan AB zirvesinin sonuçları hakkında parlamenterlere bilgi verecek. Theresa May İrlanda ile Kuzey İrlanda arasındaki sınırla ilgili olarak AB tarafından yapılan öneriye ise karşı çıkıyor.

Başbakan May, İrlanda karasularına gümrük sınırı çekilmesini gerektireceği ve Britanya’nın bütünlüğünü ortadan kaldıracağı gerekçesiyle Brüksel’in yaptığı “erteletme” önerisinin kabul edilemez olduğunu söyledi. May, “Hiçbir Britanya Başbakanı böyle bir çözümü kabul etmezdi, ben de etmeyeceğim”, dedi.

ZAMAN DARALIYOR

AB üyesi İrlanda ile Britanya’ya bağlı bir eyalet olan Kuzey İrlanda arasındaki sınırda şimdiye kadar geçerli olan statünün korunup korunamayacağı AB ile Londra arasındaki anlaşmazlık konularının başında geliyor. AB her ihtimale karşı Brexit antlaşmasına, başka bir çözüm bulunana kadar geçerli olmak üzere “erteletme” maddesinin eklenmesini talep ediyor.

Brüksel’in önerisi, Kuzey İrlanda’nın geçiş döneminde gümrük birliğinde kalması ve ortak pazar kurallarının önemli bölümünün bu bölgede de geçerli olması anlamına geliyor. Britanya bu formülü kabul etmiyor. AB zirvesinde bu konuda yakınlaşma sağlanamamıştı.

Büyük Britanya 2019 yılı Mart ayı sonunda AB’den ayrılacak. AB’den çıkış anlaşması üzerinde mutabakat sağlanamadığı takdirde ekonomik ilişkiler açısından kestirilmesi zor sonuçlara yol açabilecek düzensiz Brexit’in gündeme gelmesini her iki taraf da istemiyor. Britanya medyasında yer alan haberlerde Muhafazakâr Parti milletvekillerinin başbakanın müzakere stratejisinden duydukları memnuniyetsizliği dile getirecekleri belirtiliyor.

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.