kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5093
EURO
34,8669
STERLIN
40,7118
BITCOIN
$60.993
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Hafif yağmur
Cuma Hafif yağmur
10°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazar Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

İyi parolalar için büyüklerin uyarısı yetersiz

İyi parolalar için büyüklerin uyarısı yetersiz
02.09.2018
0
A+
A-

Büyük web siteleri, kullanıcıların güvenli parola seçimi yapmaları konusunda ilgisiz davranıyor.

Plymouth Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, internetin önde gelen şirketleri, kullanıcıları parola oluştururken veya değiştirirken daha güvenli seçimler yapmaları doğrultusunda uyarmakta yetersiz kalıyor. Siber güvenlikte parolanın önemine her zaman dikkat çeken küresel antivirüs kuruluşu ESET, söz konusu araştırmayı inceledi.

İngiltere merkezli üniversitede Bilgi Teknolojileri Profesörü Steven Furnell, yakın zamanda GoogleFacebook, Wikipedia, Reddit, YahooAmazonTwitterInstagramMicrosoft Live ve Netflix platformlarındaki parola uygulamalarıyla ilgili bir çalışma yürüttü. 2007, 2011 ve 2014 yıllarında gerçekleştirilen aynı araştırmanın devamı diyebileceğimiz bu çalışmanın sonucu, “Assessing website password practices – over a decade of progress?” adlı makalede özetlendi.

PEKİ SONUÇLAR NELER?

Araştırmayı mercek altına alan ESET Güvenlik Araştırmacısı Tomas Foltyn’in tespitlerine göre kısaca, dünyanın en büyük online servislerinden bazıları ‘hâla’ kullanıcıların ‘parola (password)’ kelimesini kullanmasına izin verirken, diğerleri ise tek karakterli parolalar ve kişinin soyadı ya da kimlik bilgilerini içeren basit kelimeler kullanılmasına müsaade ediyorlar. Diğer bir deyişle, belirli bir ölçekte mütevazı gelişmeler olsa da, araştırmaya göre büyük resim aradan geçen yıllara rağmen henüz değişmemiş görünüyor.

KÖTÜ PAROLALAR EN YAYGIN GÜVENLİK HATASI

Tomas Foltyn’e göre, “Buna rağmen siber saldırı tehditleri ve gizlilik ihlallerindeki artış ile birlikte, sayısız insan, skandal parolalar seçerek en yaygın güvenlik hatalarından birini yapmaya devam ediyor.”

Olumlu bir not olarak, parola olarak ‘parola (password)’ kelimesini kullanmanıza izin veren popüler İngilizce sitelerinin sayısı geçtiğimiz yıllar içinde düşüş gösterdi. Ayrıca iki aşamalı kimlik doğrulamayı (2FA) destekleyerek parolanızın üzerine ekstra bir güvenlik katmanı ekleyebilmenizi sağlayan servislerin sayısı, 2011’den 2018’e dek yaklaşık üç kat artış gösterdi.

İncelemeye alınan 10 online servis arasında Google, Microsoft Live ve Yahoo kullanıcıları daha güçlü bir parola belirlemeleri yönünde en iyi yönlendirmeyi yapan web siteleri olarak öne çıktı. Bu gerçek, araştırmanın 2014 ve 2018 sürümlerinde de korunmaktadır.

Amazon hem şimdi hem de 4 yıl öncesinde bu konuda en kötü performansa sahipken, Reddit ve Wikipedia da çalışmanın son sürümüyle ona katıldılar.

PAROLANIZI TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİN

Şimdi, en büyük web sitelerinden bazılarının açık ve kapsamlı rehberliğinin yokluğunda, kötü parolalar ve bunların tekrar kullanımından doğan tehlikelerden korunmak için kullandığınız parolaları tekrar gözden geçirin.

Öngörülebilir ve kolay tahmin edilebilir ya da önceki sızıntılarda ele geçirilmiş parolaların kullanmayın. Ayrıca aynı parolayı da başka başka hesaplarda hiç kullanmayın. (HABERLER.COM)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.